UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Vihreät: Päiväkoteihin yksi kasvisruokapäivä viikossa

Ami Amppari, tiistai 7.10.2008 klo 16:25

Valtaosa ihmisistä lienee tavalla tai toisella huolestuneita ilmastonmuutoksesta. Ainakin omalla kohdalla tällainen jostakin asiasta huolestuminen noudattaa melko tavalla samaa kaavaa. Ensin punnitsee varsin skeptisesti ilmiön todellisuutta ja vaikuttavuutta. Ei ole mukavaa tehdä muutoksia omaan maailmankuvaan, varsinkaan epämukavia sellaisia. Kun on kuullut riittävään montaa asiasta puhuvaa auktoriteettia, joita omakohtaisesti kunnioittaa ja saanut ennen kaikkea omakohtaisesti ymmärrettävää tietoa tarpeeksi ja tarpeeksi pitkään, on mielenkin muutos pikkuhiljaa tapahtunut. Tässä muutoksessa lienee jokaisella oma rytminsä, joka ilmenee paljon muussakin kuin ilmastonmuutoksen kaltaisten ajatusrakennelmien hyväksymisessä. Jotkut ostavat uudet vehkeet mahdollisimman nopeasti, toiset sen sijaan sinnittelevät vanhassa niin pitkään kuin voivat. Digi-tv:n tulo oli hyvä esimerkki tällaisesta muutosprosessista.

Kun se mielenmuutos on vihdoin syntynyt, pitäisi kai miettiä myös toiminnan muutoksia. Jos mielen muuttaminen on hankalaa, on käyttäytymisen vielä hankalampaa. Vihreiden ehdottama kasvisruokapäivä tulee varmasti herättämään suhteettoman raivokkaita vastalauseita. Olen itse eräässä elämänvaiheessa syönyt minusta riippumattomista syistä hyvin vahvasti kasvisruokapainotteisesti ja totuttelemista se vähän vaati. Jotenkin oli vain päähän pesiytynyt sellainen käsitys, että oikeasti kylläiseksi ei ilman lihaa tule. Mutta kyllä tulee. Tämän opin aikanaan saatuani minusta Vihreiden ehdotus kasvisruokapäivästä tuntuu kovin järkevältä ja ennen kaikkea mahdolliselta. Siinä on purettu iso ilmiö konkretiaksi, joka on mahdollista toteuttaa käytännössä jokaisen halutessaan. Jos ei halua, niin se on sitten eri asia. Siitähän tässä on kysymys: haluaako tarpeeksi moni tehdä tarpeeksi paljon, että ilmastonmuutos pysyisi edes siedettävissä rajoissa.

MTV3.fi: Vihreät: Päiväkoteihin yksi kasvisruokapäivä viikossa

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 21 kpl

 1. En kannata mitään pakotettuja ruokalajipäiviä. Kouluruokailu on tärkeä osa valistusta terveelliseen ruokailuun ja sen takia sen pitää olla mahdollisimman hyvää, että sitä mahdollisimman moni syö mielellään. Siitä on paljon kirjoitettu että yläasteikäiset ja lukiolaiset jättää ruokailun väliin. Vaikka ei koskaan tulisikaan isompana syömään terveellisesti, niin jos koulussa oppii, että hyvää ja terveellistä ruokaa on olemassa muualla kun kaunopuheissa niin on se jo sentään jotain. Kasviruokavaihtoehto on tietääkseni nykyään aina tarjolla ja välillä on ihan yleisestikin kasvisruokaa esim. pinaattiletut.

  Muistan omasta kouluajasta sen, kun oli jotain pinaattikeittoa ruokalajina niin sitten mentiin vetää pitsat jonnekin.

  Kouluasioiden kanssa politikointi on muutenkin vaarallista touhua. Joku juttu voi tuntua hyvältä ajatukselta ja sitten 10 vuoden viiveellä huomataan, että metsään meni. Tästä esimerkkinä liikunnan vähentäminen. Koululla on ensisijainen funktio ja siihen pitää satsata ja loppu yhteiskunta pysyy terveempänä pitkälläkin aikavälillä. Terveistä nuorista kun kasvaa terveitä aikuisia.

  Tietysti kasviruokapäivä hyvin toteutettuna voisi toimia, mutta jos ei nykyinenkään kouluruokasysteemi toimi riittävän hyvin, niin vahvasti epäilen, että monimutkaisemman kanssa olisi vielä enemmän ongelmia.

  Juha, tiistai 7.10.2008 klo 18:32
 2. "Kouluruokailu on tärkeä osa valistusta terveelliseen ruokailuun ja sen takia sen pitää olla mahdollisimman hyvää, että sitä mahdollisimman moni syö mielellään."

  "Vaikka ei koskaan tulisikaan isompana syömään terveellisesti, niin jos koulussa oppii, että hyvää ja terveellistä ruokaa on olemassa muualla kun kaunopuheissa"

  Nämä ovat mielestäni hiukan ristiriidassa sen kanssa, että vastustat kasvisruokapäivää. Kasvisruoka on terveellistä, kasvisruoka on hyvää ja kasvisruoka on hyvää ja terveellistä, yhtä aikaa. Aivan yhtä lailla liharuuasta saa tehtyä mautonta, ei kenellekään-maistuvaa mössöä, kuin kasvisruuastakin. Kovin monella vain tuntuu olevan se käsitys, että kasvisruuan tapauksessa hyvä maku on enemmänkin poikkeus kuin sääntö.

  Tottakai kouluissa on kasvisruokavaihtoehto, erikoisruokavalioiden takia. Usein olevan kohdannut sellaisia paikkoja, joissa kasvisruokaa on tehty tarkkaan se määrä, mitä kasvissyöjiksi on ihmisiä ilmoittautunut. Silloin sekasyöjät eivät ota kasvisruokaa satunnaisesti, vaan ovat ikäänkuin "pakotettuja" syömään lihavaihtoehtoa.

  Olen siinä mielessä suht onnellisessa asemassa, että koulussani on vallan erinomaiset kasvisruuat. Tänäänkin oli todella hyvää intialaista linssikeittoa, nams. Kannatan kyllä kavisruokapäivää päiväkoteihin, kouluihin ja muualle.

  Quru, tiistai 7.10.2008 klo 19:11
 3. Tarjotaan kasviskeittoa lounaan pääruokana, niin ensimmäiset on ostamassa munkkeja tunnin päästä. Lounaasta pitää saada ainakin 1000 - 1500 kaloria, ilman että joutuu syömään kohtuuttomasti näkkäreitä.

  Syön itse yli 3000 kaloria päivässä ja alan laihtua, jos syön vähemmän. 500 aamupalalla, 1500 lounaalla ja 1000 päivällisellä noin suunnilleen. Lihakeitoilla pärjää pari tuntia ja kasviskeittoja syön yleensä maun takia. En tiedä miten kasvisruuasta saa helposti 50 - 100 grammaa proteiinia päivässä ilman, että joutuu joka päivä syömään tofua tai saa paljon hiilihydraatteja siinä sivussa.

  Jos nuori urheilee, niin tarvitsee samalla paljon energiaa ja proteiinia. Puuttuva energia hankitaan sitten munkkeja ja karkkeja syömällä, jos kouluruuasta ei sitä saa. Kasvisruokavalion kannattajat tuntuu olevan aina niitä, jotka tulee 1500 kalorilla toimeen per päivä.

  Juha, keskiviikko 8.10.2008 klo 09:05
 4. Millähän magialla Vihreätdegrööna meinaa saada sen 1,5€ per lärvi riittämään kasvisruokaan?

  Shrike, keskiviikko 8.10.2008 klo 13:35
 5. Kouluissa on jo puuropäivät.Silloin ei saa muuta kuin puuron ja näkkäriä.Miten ihmeessä murrosiässä olevat pojat tulevat toimeen sillä kun koulupäivän pituus on yli 6 tuntia.Heikossa hapessa tulevat kotiin.Kuka pärjää pelkällä puurolla koko päivän .Suomalainen kouluruokailu on tullut alas kuin kissan häntä.Vai vielä kasvispäiviä.Seuraavaksi varmaan paastoviikot.

  paastoviikko, keskiviikko 8.10.2008 klo 15:47
 6. Mitä ihmeen juttua täällä jauhetaan? Eihän kasvisruoka tarkoita keittoja tai vähäkalorisia ruokia. Kunnon lihassahan on sitä paitsi aika vähän kaloreita, ne tulevat lisukkeista. Ja kunnon kasvisruoka on halvempaa kuin kunnon liharuoka. Nyt pitää olla monta ruokalajia erilaisten erikoisruokavalioiden vuoksi. Veikkaan että kasvispitoisemmalla ruokalistalla aterian keskihintakin laskisi. Tai ainakin samalla rahamäärällä saisi maittavampaa ruokaa.

  GetReal, keskiviikko 8.10.2008 klo 19:50
 7. Mikäli ilmastonmuutoksesta oltaisiin todella huolissaan, niin pitäisi alkaa siirtämään ihmisiä kohti aurinkoisempia maita... me pohjoisen elätit kun kulutetaan lämmittämiseen aivan kohtuuttomia määriä energiaa... lisäksi hedelmät ja vihannekset tuodaan kaukaa tänne.. Järkevintä luonnon kannalta olisi pakkosiirtää suomen kansa johonkin välimeren lähelle. Tänne pitäisi tehdä valtava vesireservaatti jota vartioi puolustusvoimat elektronisesti ja joka tarvittaessa käy toteuttamassa kontrollia horneteilla. Ruokavalion muuttamisella suomalainen ei saa kuin hyttysen ininää aikaiseksi. Olisiko esimerkiksi tupakoinnin totaalikieltämisellä enemmän vaikutusta? Miksi edelleenkin on ruuhkia? Eikö ole minkäännäköistä mahdollisuutta porrastaa työaikoja luonnonvaroja säästääksemme? Voiko tämä ruuhka-ajelu jatkua satoja vuosia, tuhansia vuosia? Voisimmeko oikeasti tehdä jotain nyt? Tässä muutama itseäni vaivaava kysymys.

  Doomed, keskiviikko 8.10.2008 klo 20:36
 8. Hyvät immeiset ottakaapa silmälasit päähänne ja tutkikaapa koko juttua tarkemmin mitä vihreät ehdottaa. Ehdotus on PÄIVÄKOTEIHIN. Tässä ehdotuksessa ei puhuta kasvavista teineistä tai opiskelevista aikuisista saatikaan treenaavista ihmisistä vaan 1-7 vuotiaista lapsista. Heille lasketaan tarkasti minkä määrän kaloreita, suolaa, sokeria, rasvaa, proteiinia ym. jokainen lapsi tarvitsee. Ravintoterapeutti on useimmiten konsultoinut päiväkotiin tuottavaa ruuantekijää. Se paikka missä olen töissä (päiväkodissa siis) tarjotaan n. kerran 2 vkossa kasviruokaa mikä on usein hyvin maittavaa ja sitä haetaan monesti lisää. Kasvisruoka on usein spagetin kanssa tarjottavaa kasviskastiketta, kasvislaatikkoa, toisinaan sosekeittoa (ja myös sitä jonkun inhoamaa pinaattikeittoakin haetaan lisää, kyse on maku tottumuksista). Silloin ruuan kanssa on tarjolla "tuhdimpi" salaatti, josta löytyy myös tarvittavat energia määrät. Päiväkodissa lapsi syö kuitenkin usein terveellisen aamupalan(puuroa), luonaan ja välipalan. Useimmiten kaikkea riittää siihen että saa hakea lisää jos jaksaa. Useat lapset saavat tarvittavan energian määrän syömästään kasvisruuasta...muistakaa että luonas on vain yksi osa päivän ruokailua. Tarkoituksenahan ehdotuksella on tukea ilmastonmuutosta ehkäisevää toimintaa sekä terveellisten elämän tapojen (makujen) opettamista alle 7-vuotiaille. Ruokailussa aikuiset antavat esimerkin ruokaan suhtautumisesta ja kertovat ruuan terveellisyydestä, miksi niitä kasviksia ja vihanneksiakin pitäisi syödä. Ja hyvät immeiset on kuulemma sellainen maa kuin Intia jossa kasvisruuat ovat enemmän tavallisia kuin liharuuat ja nämä ruuat vievät kielen mennessään. Suomessa olemme tottuneet tietynlaiseen kasvisruokaan,sitä ei ole totuttu tekemään ehkä niin hyvän makuiseksi kuin esim. Intiassa. Ja hei yksi päivä viikossa ei ole paljon. Kaikkina muina päivinä lapset saisivat lihaa jossain muodossa. Esim. nakki ja makkara ruokia tarjoillaan huomattavan usein päiväkodeissa, koska se on halvempaa kuin terveellisempi kana tai puhdas rasvaton liha. Mitäs tähän sanotte?! Onko lapsille hyväksi että he oppivat tykkäämään nakeista ja makkarasta herkkuruokanaan jo näin varhaisella iällä?
  Ajatuksena kasvisruuan suhteessa ilmastonmuutokseeen on myös hyvä kiinnittää huomiota. Kasvisruuassa käytetään usein kausi tuotteita, jotka ovat edullisia sekä myös kotimaisia. Niitä ei ole tuotu rahdilla mistään kaukaa, mikä vähentää ilmaston muutosta (tosin pienessä määrin mutta pienistä asioista syntyy suuria kun tarpeeksi moni näin tekee). Lihan tuotantoon menee myös enemmän energiaa suhteessa kasvisten tuotantoon. Lihakarjalle tarvitsee tuottaa myös erikseen syötävä rehu.

  Sekasyöjä, keskiviikko 8.10.2008 klo 20:52
 9. Ja seuraavaksi sitten SETA vaatii työpaikoille yhtä homoilupäivää viikossa?

  Erkki, keskiviikko 8.10.2008 klo 21:12
 10. "Vihreiden mielestä päiväkodeissa, kouluissa ja sairaaloissa tulee ottaa käyttöön yksi kasvisruokapäivä viikossa."

  Noin siinä sanotaan, eli kyse ei ole vaan päiväkodeista.

  Kyllä lihasta saa paljon energiaa noin 140 - 390 kaloria per 100g riippuen rasvaprosentista.

  Juha, torstai 9.10.2008 klo 08:30
 11. Heh, hyvä pointti sekasyöjä, ei kasvikset pitäisi mikään kirosana nappuloille olla.

  Muut on ilmeisesti sitä mieltä tosiaan että jo päiväkodissa lounalla pitäisi saada 3000-4000 kcal raksamiehen tournedos sisäfiettä + kermaperunoita.

  Ihan samalla tavalla se nälkä lähtee, ja jaksaa vaikka ei aina lihaa söisikään.

  stereo, torstai 9.10.2008 klo 08:45
 12. Soijaproteiini 100g:
  Energiaa 1350kJ/320 kcal

  Ja paljon halvempaa. terveellisempää ja riittoisampaa kuin liha.

  Pekka, torstai 9.10.2008 klo 08:53
 13. Erkillä taitaa olla latentteja taipumuksia... :)

  Alceste, torstai 9.10.2008 klo 09:14
 14. Kasvisruoasta löytyy tosiaan hyviä ja proteiinipitoisiakin vaihtoehtoja ruokavalioon. Tai vaikka vaan vaihteluksi. Ei kerran viikossa ole mielestäni paha, sitä paitsi tosiaan olisi hyvä saada lapsille asennekasvatusta, ettei kasvisruoat ole yhtä kuin paha maku (nimim. koulussa kasvisruoat oli itselläni aina nenästä kiinnipideltävänä nieleskeltävää gulassikeittoa tai lanttulaatikkoa. Voi turha ennakkoluuloisuus poikia myös täältä, jos ei tiedä paremmista vaihtoehdoista).

  Sitäpaitsi tuo urheilu ja kasvissyöntikin on vähän niin ja näin, nykyisin kun saa Suomessakin helposti esim. hyvin proteiinipitoista kasvisruokaa. Olihan Paavo Nurmikin vegetaristi ja Carl Lewis vegaani.

  Heikki, torstai 9.10.2008 klo 12:19
 15. Juha: "Kyllä lihasta saa paljon energiaa noin 140 - 390 kaloria per 100g riippuen rasvaprosentista."

  Kyllä sulla tais mennä joulet ja kalorit sekaisin. www.fineli.fi kertoo :
  "Siankyljys/selkä paksu rasvakerros 230 kcal"

  Liharuokienkin kalorit tulevat pitkälti kasvikunnan tuotteista.

  GetReal, torstai 9.10.2008 klo 12:23
 16. Päiväkoteihin tomeraa porsaan potkaa,suussa sulavaa silavaa höystettynä ruisleivällä ja perunalla.Kyllä pysyvät naperot virkeinä ja kasvavat hyvin.

  lihaa pöytään, torstai 9.10.2008 klo 15:09
 17. Syrjii miehiä ja lihansyöjiä. ISO EI!!!

  Jare, torstai 9.10.2008 klo 16:07
 18. En tiedä mikä tilanne on nykyaikana, mutta silloin kun minä olin päiväkodissa/koulussa/armeijassa niin ruokalistalla oli hernekeittoa joka torstai.

  Arska, torstai 9.10.2008 klo 17:50
 19. ensin puhutaan lähiruasta ja sitten tyrkytetään soijaa?

  täh?, torstai 9.10.2008 klo 19:32
 20. vihreille idunsyöjille yksi lihapäivä viikossa
  ja missä on ekotase tuontisoijan/maissin suhteen ?

  pelkkä muoti-ilmiö koko idun/ruohonsyönti

  itse olen syönyt kaiken minkä olen kiinnisaanut

  joopa, torstai 16.10.2008 klo 09:58
 21. Kiva, että suomalaiset ovat sivistynyttä ja avarakatseista porukkaa! Kävin ainakin itse allekirjoittamassa adressin puolesta, että kouluihimme ja kaikkiin mahdoliisiin laitoksiin saataisiin kasvisruokapäivä, sillä tottahan jokainen ihminen, joka on yhtään älykäs niin pitää kasvisruokapäivää erinomaisena ajatuksena.
  Niin sovitaanko, että me viherpiiperöt keskustelemme asiallisesti täällä tästä ja loput voivat mennä jonottamaan jonnekin pikaruokalaan sitä veret seisauttavaa hampurilaistaan.
  Ja aivan, tämä kasvisruokapäivä ehdotus on tehty ihan lihanrakastajien kiusaksi ettette varmasti saisi yhtenä päivänä viikosta liha-annostanne, kuihtuisitte näin olemattomiin ja keittiön-tädit vielä nauraisivat nurkan takana teille.
  Eiköhän jätetä nämä jotkut kommentit ihan omaan arvoonsa ja syödään jokapäivä ylpeänä kasviksemme.

  salaattisatu, tiistai 21.10.2008 klo 17:05