UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Joka viides ekaluokkalainen on ylipainoinen

Antti Amppari, torstai 12.8.2010 klo 08:16

Mietin juuri tuossa muutama päivä sitten sitä, kuinka meille on kehittynyt Suomeen varsinainen "ravintokulttuuri". Tällä tarkoitan sitä, että nykyajan suomalaiset on varsin tietoisia siitä mitä pitäisi syödä ja mitä ei. Ravintotietoisiksi ihmisiksi voi luokitella häilyvästi ison osan 16-40 vuotiaista kansalaisista.

Tämän iän ihmiset (ja toki muutkin) tuntuvat tietävän aluksi niin hyvältä kuulostaneiden light-tuotteiden vitsaukset, sekä kovien ja hyvien rasvojen erot. Ja naistenlehdet ovat opettaneet meitä myös syömään ns. supermarjoja, joita rahdataan Suomeen ulkomailta asti. Unohtamattakaan tietysti sitä tosiasiaa, että me jos ketkä tiedämme kuinka pirullinen tapa yösyönti on! Työpaikan neiti/herra X osaa kertoa tasan tarkkaan, kuinka monta kaloria tuli aamupalalla syötyä. Lounaalla nautittava suklaapatukka on ihan järkevyys syistä mukana: ei tule sitten syötyä liikaa makeaa illalla.

Hieman se nyt tyhmempääkin tässä kohtaa ihmetyttää, että jos meillä on tietoa vaikka millä mitalla, niin siitä huolimatta uutiset Suomen lihomisesta jatkuvat. Ja ilmeisesti taloudellisestikin meillä menee ihan hyvin, kun on varaa valita kaupan hyllyltä sen normaalin ruokaostoksen tilalle se hieman terveellisempi, laihduttavampi ja vitamiini Ö:tä sisältämä flunssaa torjuva tuote. Sikäli hauskaa kun kysyin isältäni, että tiesivätkö he hänen nuoruudessaan ravintoasioista kuinka paljon, niin vastauksekseni sain yksinkertaisen EI-sanan. Veljelle kuulema kelpasi myös kastemadot pahimpaan nälkään. Ja vanhoja valokuva-albumeja selatessa huomaa että läskiys oli vielä muutama vuosikymmen sitten harvojen etuoikeus.

Mitäs jos vain unohdetaan kaikki hössötykset terveistä elämäntavoista? Alkaa vaikuttaa siltä, että vaikka teit niin tai näin, niin silti meistä suomalaisista tulee kuitenkin hyvää vauhtia mukavan pullukka kansa, joten mitä sitä stressaamaan. Miehet voivat ihan huoletta tehdä vielä muutaman lisäreiän vyöhön ja jättää ihan suosiolla sen kauluspaidan napittamatta. Naiset löytävät varmasti vanhoista topeista venyviä kohtia mihin sulloa vielä muutamat ekstrakilot. Onpahan enemmän mitä rakastaa. ;-)

Joka viides ekaluokkalainen on ylipainoinen
Syksy – laihduttajan lempivuodenaika!

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 14 kpl

 1. Eivätköhän ne lapset kymmeniä vuosiakin sitten olisi olleet yhtä lihavia, mikäli olisivat viettäneet aikansa pleikkarin ääressä.

  Kalorilaskemisella sun muulla koitetaan paikata liikunnan vähyyttä, tällöin pienempikin ratkeaminen suunnitelmasta näkyy lisäpainona. Sopivasti liikuntaa harrastavalla ihmisellä on kyllä varaa syödä epäterveellisesti silloin tällöin.

  Ruokailija, torstai 12.8.2010 klo 08:24
 2. "uutiset Suomen lihomisesta jatkuvat"

  Jäikö uutisten lukeminen väliin? Juuri kerrottiin, että aikuisten lihominen on loppunut! Kymmeniä vuosia olisi ollut aikaa kirjoittaa tällainen kirjoitus, mutta tulit juuri pari päivää myöhässä! :)

  Myöhäistä!, torstai 12.8.2010 klo 09:36
 3. uutisessa lukee "joka viides ekaluokkalainen on ylipainoinen". voi siis sanoa hyvin suomen lihomisen jatkuvan. huolestuttavampaa se on jos lapset ovat ylipainoisia JO 7-vuotiaana kuin se miten aikuisilla menee.

  vai onko?, torstai 12.8.2010 klo 09:54
 4. Lapsien kohdalla ylipainoon on vielä suhteellisen helppo vaikuttaa. Kasvavalla lapsella liikakilot eivät edes ole kovinkaan vakavia, jos ongelmaan puututaan ajoissa. Lisäksi ylipainon määritteleminen jollain painoindeksillä ei välttämättä kerro mitään todellisesta ylipaino-ongelmasta. Pienen kasvupyrähdyksen jälkeen lapsi voi heilahtaa ylipainoisesta alipainoiseksi...

  Ravintotarkkailu ja tiukalla dieetillä olo ei ole mielestäni oikea tapa suhtautua ongelmaan. Riittävästi liikkuvilla lapsilla on täysin toissijaista onko juustossa rasvaa 40% vai 9%. Jos kotona saa kunnolisia välipaloja jotka maistuvat jollekin muulle kuin kengänpohjalle (kuten terveystuotteet usein), lapsilla ei ole samanlaista mäkkärissä käymisen tarvetta.

  Kouluun ylipainoisille lisää pakollista liikuntaa, jossa kuunnellaan oppilaiden toivomuksia herrastettavista lajeista niin saadaan läskit liikkeelle ja kansasta terveempi.

  Normaali kotiruoka ja liikuntaa, perjantai 13.8.2010 klo 12:46
 5. Kouluissa liikunta on kyllä jees. Mut aikuisilla ja nuorilla käy helposti niin, et kun koulut ja intti on käyty niin urheilu loppuu siihen. Kalja maistuu kuitenkin ja alkaa pakki kasvaa. Sillein kävi itelle ja suunnilleen kaikille kavereillekin.

  Sit kun 3 vuotta istuu perseellään eikä tee mitään, niin ei taivu minnekään ja jos vähä rasittaa jotain paikkaa niin on kauheet säryt päällä. Moni pistää sen iän piikkiin, mut ihan se johtuu siitä et ei oo pitkiin aikoihin kroppaansa rääkänny. Koskaan kouluiässä ei sellasia taukoja ole ollut urheilussa kun tässä mainitussa tilanteessa on tullu.

  Jossain vaiheessa sitä sit itse kukin on aktivoitunu ja alkanu taas urheilee, osa enemmän ja osa vähemmän. Ei tässä voi muuta sanoo, et ei voi enää lopettaa urheilua missään vaiheessa, ettei taas ajaudu siihen huonoon kuntoon. Luulen et tää joka tuutista tyrkytettävä terveysvalistus on syy siihen, et monet aikuiset on ottanu itteensä niskasta kiinni ja alkanu taistella lihomista vastaan. Niskasta saakin tosiaan ottaa, kyllä oli kauheeta kivirekee alkutaival. Sit kun saa rutiinin päälle niin homma helpottuu kummasti. Ensimmäinen 6kk voi mennä siihen et saa kunnon sille tasolle, että pystyy oikeesti alottaa sen touhun.

  Oma neuvo on se, et urheilusta pitää tehä mahdollisimman mielyttävää. Keinot on sit jokasen omia, jos tykkää juosta niin juoksee, jos tykkää tehä jotain muuta niin tekee.

  Painosta sen verran, et ylipainon raja on kyllä sellanen et kun saa lihasmassaa niin sen alle ei pääse enää millään. Näin siis miehillä.

  Juha, perjantai 13.8.2010 klo 13:49
 6. Tässäpä tätä suomalaista naiskaunetta heti aamun kunniaksi!

  http://ylex.yle.fi/pop-juorut/kolmen-naisen-pimppipumppu-yllatti-kesken-pmmpn-keikan-%E2%80%93-katso-shokkikuvat-tissishowsa

  Iso maha & pienet tissit, lauantai 14.8.2010 klo 08:39
 7. Löylykisoihin viitaten nhmetteen suuressamäärin,miksi elektroniikan suuressa maassa Suomessa ei olla osattu ottaa huomioon ihmisen kehon kestämää suurinta huippulämpöä. Olisihan aikahelppoa luullakseni asentaa iholle lämpöanturi joka riskirajoille saavuttaessa antaisi viestiä että nyt ollaan riskirajoilla 43 asteessa joten nyt ukko pois löylyistä ja lämpimään suihkuu hiljaa palautumaan ns ,kansanlämpöön.Nämä ovat vain kansanmiehen ajatuksia joten lääketiedettä en halua millään muotoa arvostella.En myöskään kisan järjestäjiä. HYVÄÄ SUVEA terv Reka.

  Reka, lauantai 14.8.2010 klo 15:00
 8. Heinolan ranta häiriköille olisi hyvä ase .Heinolan painiseuran jäsenet.laittakaa burga päälle ja menkää rantaan kävelemään.Teitä ei voi tunnistaa,mutta voitte taltutta häiriköt anonyymeinä joten henkiläkohtaista vainontaa ei ole seuraamassa tulevassa arkipäivien elämässä.tämä on vain fiktivin päähän pisto Reka

  Reka, lauantai 14.8.2010 klo 15:32
 9. Jos haluat laihtua tehokkaalla tavalla.Hoida asiasi niin että vaimosi heittää sinut mäelle eli ottaa sinusta eron.Muuta omillesi asumaan ,sitten teet reippaasti töitä omassa työpaikassi ja vielä vähän viraprlihommia.Alkaahan muuten tulla housujen vyöhön hiukan uusien reikien tekotarvetta.Kokemuksella. Reka.13

  Reka, lauantai 14.8.2010 klo 20:18
 10. Kyllä Ssmän nyt pitäisi laittaa sahdinpaniat vanhan kansan oppiin kun eivät pärjänneet kisassa.Esko tekee kyllä hyvää sahtia mutta jotakin ehkä mausta puuttui että hävittiin Hämeenkyrölle.Oiskohan laitettava lisää katajaa vai humalaa,mutta se homma kyllä osataan meillä.Mutta uusin innoin tuleviin koitoksiin rinnat rottingilla .Zemppiä.13

  Reka, lauantai 14.8.2010 klo 20:50
 11. Rauhallista yötä teille hämeen asukkaille.Toivotaan että ukkosmyräköitä ei meille satu onhanne aika julmannäkisiä yöllä. Zemppiä kaikille .Tv reka.

  Rka, lauantai 14.8.2010 klo 21:41
 12. No ei ihmekkään, kun limua on ekaluokkalaisille myynnissä joka paikassa! Ne on riippuvaisia kofeiinista (energiajuomat, herkulliset karkit ja colat)! Seuraavaksi tulee tupakka ylä asteella! Kokoajanhan markkinointiteollisuus ja mainostoimistot (eteenkin lastenpiirrettyjen aikaan) tuputtaa kaikenmaailman pokemoneja, tytöille tarrakirjoja, leluja, puhelimia, lelukämmentietokoneita jne jne.

  Hande, perjantai 27.8.2010 klo 01:23
 13. Meillä kotona on pienestä pitäen saanut kyllä syödäkseen, jopa liikaakin. Äidin mielestä oli ihanaa hemmotella lapsia hyvällä ruoalla. Siitä on myös kaikille lapsille jäänyt tavaksi juhlia syömällä, ja myös murheisiin sopii sama lääke. Vasta aikuis-ikään tullessani tajusin että nyt on tehtävä jotain. Siinä vaiheessa ylipainoa olikin jo 20kg!
  Aloitin ensimmäisen kerran elämässäni harrastamaan säännölisesti liikuntaa ja syömään terveemmin. Kyllä sitä edelleenkin on mistä ottaa kiinni, mutta kun keho alkoi voimaan paremmin, niin on henkisestikin enemmän tasapainossa.
  Nyt vaan kaikille äideille sellaiset terveiset että te pystytte vaikuttamaan lastenne terveyteen! Siinä tekee lapselle karhunpalveluksen kun raahaa kassit täynnä karkkia ja pitsaa kotiin. Sitten kun lapsi päättää itse ryhtyä laihduttamaan, saattaa vartalo olla jo raskaus-arpien peitossa. (ei niin että se olisi kamalin asia) Mutta itsellä asiasta on kokemusta, ja kyllä se monet uinti-reissut sun muut pilasi kun ei kehdannut mennä muiden ihmeteltäväksi kymmen-vuotiaana! Karkki-päivä kerran viikossa ja lautasmalli takaisin käyttöön! Kannustakaa myös lapsia harrastamaan, se parantaa itse-luottamusta ja ehkä se pleikkarin pelaaminenkin jää vähemmälle.
  Tiedän, helppo se on neuvoa kun ei omia lapsia ole, mutta tässä oli nyt sen "lihavan lapsen" näkökulmasta asia.

  vanhemmat hoi!, maanantai 30.8.2010 klo 18:45
 14. Limppareita myydään 1,5 L ja jopa 2 litran pulloissa. Karkkipussi ovat aivan valtavia. Veikkaan että suomalaiset lapset lihovat jo pelkästään näitä nauttimalla. Kalorimäärät näissä ovat valtavia. Jokaiselle lapselle pitää olla oma jättipullo ja jättikarkkipussi. Toki liikuntakin on osalta lapsista jäänyt ja kenties ylipainoisten paheksunta lasten kesken on myös vähentynyt.

  Limpparipullot paisuvat, torstai 2.9.2010 klo 08:09