UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Kiina ja Venäjä lisäämässä energiayhteistyötä

Ami Amppari, tiistai 21.3.2006 klo 13:38

Energia on nykyään ihmisyhteisöjen toimintaa ylläpitävä voima, jota voisi hyvin verrata tärkeydessään ihmiskehon verenkiertoon. Jos energiaa ei ole, homma ei toimi. Ainakaan näin tietotekniikasta riippuvaisessa maailmassa. Pohjoisempana saamme vielä plussana lämmityksen tarpeen, pitkät välimatkat ja energiaa paljon kuluttavan teollisuuden.

Maailmanpolitiikassa energia on ottamassa sen roolin, joka aikaisemmin oli asevarustelulla. Ennen maan painoarvoa määräsivät panssariarmeijakunnat, nyt öljyn, kaasun ja voimaloiden määrä. Erityisesti Venäjän on varoiteltu hakevan suurvalta-asemaansa takaisin nimenomaan kaasuputkien ja öljyn avulla. Kiinan kansantalous puolestaan jatkaa kasvamistaan kohisten ja valtavaan maahan uppoaa talouskasvun tarvetta ja sitä myöten energiaa käytännössä lähes rajattomasti. Siihen kasvuun Kiina tarvitsee liittolaisia ja Venäjä siihen nyt ollaan kihlattu.

Suomen kannalta tässä energiapelissä alkaa bioenergian kehittäminen yhä olennaisempaan asemaan olemaan yhä houkuttelevampi vaihtoehto.

Kiina ja Venäjä lisäämässä energiayhteistyötä

Jaa: Facebook | Twitter