UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Vanhanen Antonista: ”Tunteita herättävää”

Ami Amppari, tiistai 19.5.2009 klo 13:43

Vanhemmuus on niin voimakas asia, että järkipuoli ihmisessä saattaa jäädä taka-alalle. Tämä on ihan suvunjatkumisen kannalta tärkeä asia, sillä ihmislapsi on niin pitkään ja niin kiinteästi kiinni vanhemmissaan. Liekö millään muulla eläimellä näin pitkää aikaa, jossa jälkeläinen on joko kokonaan tai osittain riippuvainen vanhemmistaan. Mitä voimakkaammat tunteet vanhemmilla on, sitä paremmat mahdollisuudet lapsella on selvitä. Myös lauman muita jäseniä lasten hyvinvointi koskettaa voimakkaasti, vaikka vanhempien sidos on toki se kaikkein lujin.

Lapsia onkin maailmansivu käytetty argumentteinä, kun on vastustettu tai puolustettu mitä tahansa. Kaikki kun haluavat lapsille hyvää, niin siihen pohjaava perustelu on ollut ainakin näennäisesti vastaansanomaton. ”Teemme tämän lastemme takia”, ”Lapsemme joutuvat maksamaan tästä”, ”Tämä tuhoaa lapsemme” ja monet muut vastaavat väitteet ovat singahdelleet milloin missäkin yhteydessä. Aiheeksi kelpaa yhtä hyvin valtionvelka, ympäristöasiat, sananvapauskysymykset tai kuten viime päivinä, homoliitossa elävien oikeus perheen sisäiseen adoptioon. Lasten etuun vetoaminen on usein, ei siis aina, pelkkää tunteeseen vetoamista tilanteessa, jossa asiaperusteet jonkin asian kannattamiseen tai vastustamiseen järkisyiden kannalta liian ohuita kestääkseen.

En tiedä Antonista enkä hänen tapauksestaan oikeastaan yhtään mitään. Minulla ei ole mielipidettä siitä, että mikä Antonille olisi parasta. Siitä minulla sen sijaan on mielipide, että Antonin vanhemmat syistä tai toisista ovat pistäneet pojan pahaan rakoon, josta ei ilman vaurioita varmasti selviydy. Näissä tilanteissa ainoa mahdollinen asiaperuste ratkaisun etsimiselle on lapsen paras. Se vain on tässä vellovien tunteiden myrskyssä kovin hankalaa. Minulle on ihan sama kenen kanssa tai missä maassa Anton elää, kunhan hänellä olisi mahdollisimman tolkulliset elämisen ja kasvamisen mahdollisuudet. Nyt olisi paikallaan se, että mahdollisimman moni voisi olla mahdollisimman aikuinen ja järkevä, ilman lapsiin liitettävää hysteriaa tai kansallisiin ennakkoluuloihin kuuluvaa yksisilmäisyyttä. Aika huonolta vaan näyttää tilanne näissä suhteissa.

Vanhanen Antonista: ”Tunteita herättävää”

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 4 kpl

 1. ilman lapsiin liitettävää hysteriaa tai kansallisiin ennakkoluuloihin kuuluvaa yksisilmäisyyttä. Aika huonolta vaan näyttää tilanne näissä suhteissa.

  Juuri noilla elementeillä myydään iltapäivälehtiä.Ja Suomen kansa on kauhuissaan.

  Hysteriaa!!!, tiistai 19.5.2009 klo 20:58
 2. Juu tosiaan vaikea sanoa mitään kun ei tilannetta tunne. Iltapäivälehtien pistä lasta neulalla, koska itkevä lapsi myy enemmän artikkeleita en meinannnut kyllä edes koittaa lukea. Alkanu olemaan hieman sellainen tunne lähiaikoina, että nuo lehdet valehtelevat tarjoituksella, joten faktoja lienee aika turha sieltä etsiä. Mutta pitääpä toki tutustua tilanteeseen jos/kun jonkun hieman neutraalimman kirjoituksen löytäisi

  janik, keskiviikko 20.5.2009 klo 04:36
 3. Eikä medialla ole mitään tärkeämpää kerrottavaa. Tuntuu siltä että kuukauden välein nostetaan joku asia väkisin tikunnokkaan ja tehdään siitä paljon suurempi asia kun se onkaan. Olen varma, että jos venäjän lehtiä lukisin, en löytäisi tästä tapauksesta yhtään mitään. Varmaan jotain pikkupränttejä ollut siellä ja täällä samat asiat on etusivun uutisia.

  Hohhoijaa...

  Juha, keskiviikko 20.5.2009 klo 17:21
 4. Nää on näitä. Niinkun on tuhansia kertoja jo todettu. Se yksilön kärsimys on niin tosi hirveetä, mut tuhansien on sit silkkaa tilastojen täyttöä.

  Ja täähän on jo vanha juttu et lehdet on alkaneet käyttämään ihmisten henkilökohtaisia asioita otsikkoina yms. koska henkilökohtaset traumat tuo asia "lähemmäs" lukiaa. Ei ketään kiinnosta lukea että "100 000 kuoli". "Markon traaginen selviytyminen" kiinnostaa enemmän. "Sehän on saman ikänen kun meijän Pekka se vois olla vaikka se?! hui hei".

  Samahan nähtiin näissä jenkkien pressan vaaleissa kun joku putkimies Joe?! nousi otsikoihin ihan sen takia et ehokkaat alko käyttämään kyseistä miestä kuin media nykyään ihmisiä käyttää.

  - Sisältö saattaa sisältää paskaa mut se on normaalia -

  Urpous, keskiviikko 20.5.2009 klo 21:29