UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Vuosi käänsi Yhdysvaltain vaalikuviot

Ami Amppari, torstai 18.9.2008 klo 11:59

Vuosi sitten näytti siltä, että joku republikaani ottaa presidentinvaaliessa pahasti pataansa Hillary Clintonilta, koska Irakin sota on niin epäsuosittu. Tuosta asetelmasta ei ole jäljellä kuin Irakin sodan epäsuosio, mutta senkin asian tärkeys yhdysvaltalaisten äänestäjien keskuudessa on vähentynyt roimasti.

Talouden järistykset ovat voimakkaalla otteella ravistellleet myös vaalikampanjoinnin asetelmia. McCainin kampanja onnistui juuri ennen näitä tapahtumia Palinin valinnan ja tiukan, tottuuta aika tavalla venytelleen henkilöönkäyvyyden avulla siirtämään asetelman ehdokkaiden henkilökohtaisuuksiin. Se kannatti, sillä pitkään mielipidetiedusteluissa jäljessä ollut McCain siirtyi niissä johtoon. Nyt tilanne kääntyi voimalla, kaiken maailman huulipunat ja muut vastaavat tipahtivat keskustelusta pois, kun ihmiset alkoivat pelkäämään työpaikkojensa, säästöjensä ja kotiensa puolesta. Obama on siirtynyt taas johtoon mielipidetiedusteluissa.

Joka tapauksessa näissä vaaliessa on yksi aihe, joka vaikuttaa mitä ilmeisimmin, mutta josta on hyvin vaikeaa puhua. Se on Obaman ihonväri. Se on näiden vaalien virtahepo olohuoneessa. Yhdysvalloissa tosin puhutaan elefantista, siinä kun meillä puhutaan virtahevosta. Joka tapauksessa se tarkoittaa hankalaa, isoa asiaa, joka vaikuttaa paljon, mutta jota ei haluta tunnustaa tai siitä puhua. Republikaanien alhainen kannatus ja kansalaisten laaja ja syvä tyytymättömyys nykyiseen tilanteeseen ei ole heijastunut kannatuslukemiin lainkaan odotetulla tavalla, vaan kisa McCainin ja Obaman välillä on äärimmäisen tasaista. Virtahevon olemassaolosta ja olemuksesta kertova Time-lehden artikkeli sisältää kuitenkin vahvasti perustellun näkemyksen, että ihonväri on USA:n presidentinvaalien tulokseen vaikuttava seikka vuonna 2008. Jää nähtäväksi, onko se sitten myös ratkaiseva seikka ja jos on, niin mitä siitä seuraa. Bush on toiminnallaan repinyt kansakuntaa vahvasti kahtia ja oli näiden vaalien tulos mikä tahansa, on se kahtiajako edelleen voimissaan. Seuraavan presidentin vastuulle jää tässä suhteessa kovin, kovin paljon.

Vuosi käänsi Yhdysvaltain vaalikuviot

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 2 kpl

  1. "Yhdysvalloissa tosin puhutaan elefantista, siinä kun meillä puhutaan virtahevosta"

    Jaa, tämä oli kyllä ensimmäinen kerta kun kuulen mistään virtahevosta...täällä päin suomea puhutaan kyllä "norsusta posliinikaupassa".

    a, tiistai 23.9.2008 klo 14:10
  2. Kommenttini ei liity tähän blogiin, mutta hienosti pysyi ampparit.com pystyssä tämän päivän valitettavan tapauksen aiheuttaman liikenteenkin aikana. Kiitos teille onnistuneesta tilannetietoisuuden ylläpitämisestä.

    jukka, tiistai 23.9.2008 klo 15:43