UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Kommentti: Kiviä Rennylle

Ami Amppari, tiistai 3.3.2009 klo 11:11

Omaan nokkaani tämä Mannerheim-elokuvahanke on alkanut haista entistä pahemmin. Kun yhteen kytketään isot (puuttuvat) rahat, tunnepohjaisten argumenttien vyöryttäminen ja edestakaisin menevät asiat, niin kokonaisuus alkaa tuntua kummalliselta.

Keskustelupalstoilla on heitelty jo esiin sanoja wincapita ja ponzi. En itse usko, että mikään huijausyritys on käynnissä, vaan tekijät ihan oikeasti haluavat tehdä tämän elokuvan. Mutta tapa, jolla he pyrkivät päämääräänsä, sisältää minusta huijauksille tyypillisiä toimintatapoja.

Ensinnäkin on kiire: ”näillä lumilla olisi päästävä kuvaamaan”. Mitä vähemmän aikaa harkita, sitä helpompi on saada käännettyä synnytetty tunnekuohu toiminnaksi. Tuo tunnekuohun synnyttäminen on toinen asia, joka ajaa ihmisiä lankeamaan erilaisiin huijauksiin. Tunteitä voi synnyttää hädällä tai ahneudella tai jollain muulla syvästi koskettavalla tavalla. Tässä tapauksessa vedotaan isänmaallisuuteen.

Kolmas epäilyttävä piirre on epämääräisyys. Jos minulta pyydetään sijoitukseen rahaa, niin haluaisin tietää sijoituskohteesta mahdollisimman paljon. Esim pörssilainsäädäntö määrää hyvin tarkasti sen, että yritysten on oltava läpinäkyviä heidän kerätessään ihmisten rahoja sijoituksina firman toimintaan. Missään en ole nähnyt edes viitteellistä budjettia elokuvasta. Elokuvan omilla sivuillakin tieto on tästä puolesta hyvin minimaalista. Suuria tunteita ja isoja sanoja on paljon, mutta taloudellinen fakta jää siihen, että rahoituksen tavoite asetettiin 10 miljoonaan euroon ja että neuvotteluja rahoituksen kokoon saamiseksi käydään. Mukaan hankkeesen on sidottu jo niin monia tahoja elinkeinolämän ja politiikan puolelta, että he väkisinkin tekevät kaikkensa elokuvan toteutumisen puolesta, ihan vain jo omat kasvonsa säästäkseen.

Viimeisenä minun nokkaani pahalta haiskahtavana kohtana tässä prosessissa kritiikin torjuminen. Sitä ei tehdä suoraan, mutta kaikessa viestinnässä on korostettu hankkeen kansallista arvoa ja suurta isänmaallisuutta. Hankalien kysymysten esittäjät ovat siis jotain isänmaanpettureiksi luokiteltavaa. Media on ollut tämän hankkeen kohdalla hampaaton, eikä minusta ole kysynyt oikeita kysymyksiä. He ovat pelänneet kansan tuomiota epäisänmaallisuudesta ja jättäneet ainakin tähän asti journalistisen tehtävänsä hoitamatta. Ohjeita ennakkolippujen tilaamiseen on kyllä levitetty hyvin auliisti, mikä sekin on minun mielestäni varsin outoa ja osoittaa median lähteneen kritiikittömästi mukaan elokuvantekijöiden hankkeeseen.

Toivottavasti jossain joku noheva dokumentaristi on jo työn touhussa, sillä tästä leffasta saisi varmasti hienon making of Mannerheim -pätkän, tuli elokuvasta sitten totta tai ei.

Markkinointi & Mainonta: Kommentti: Kiviä Rennylle

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 10 kpl

 1. Jos leffasta tulee yhtä hyvä,kuin Die hard kakkosesta niin koko hommahan on kannattanut.Joku irvileuka on jo jossain kommentoinut,että ei aio maksaa penniäkään leffasta vaan aikoo imuroida sen netistä sitten,kun se tulee markkinoille.

  Harlin on Suomen Spielberg, tiistai 3.3.2009 klo 11:52
 2. Harlin on Suomen Spielberg

  Pakko olla sarkasmia?

  Hannu, keskiviikko 4.3.2009 klo 08:32
 3. Tämä on taas tätä kateellisen ja katkeran kansan vahingoniloa. Suomalaiset ilkkuvat ja nauravat, kun jonkun monivuotinen unelma hajoaa. Samalla lailla ihmiset ovat iloinneet kun Trainers' House aloittaa yt-neuvottelut. Harvemmin 100 ihmisen irtisanominen on ollut yhtä hauskaa, paitsi nyt kun osui Sarasvuohon. Suomalainen ei kestä jos joku menestyy, koska suurin osa suomalaisista on pelkkiä laiskoja, katkeria luusereita, jotka eivät osaa tehdä muuta kuin valittaa tyhjänpäiväisestä paskasta ja irvailla muiden epäonnelle.

  Kvarkkipiispa, keskiviikko 4.3.2009 klo 09:31
 4. Harlin on Suomen Spielberg

  Pakko olla sarkasmia?


  Juu sarkasmiapa hyvinkin.Eipä ole moni tuntunut tajuavan vitsiä!Mutta tsemii vaan Harlinille.Valitettavasti hänen elokuvansa eivät ole kyllä olleet mitään mestariteoksia.Odotukset tämänkin eepoksen kohdalla eivät itselläni ole kovin korkealla.Ford Fairlane on minusta edelleen Harlinin paras leffa ihan kevyesti.

  Harlin on Suomen Spielberg, keskiviikko 4.3.2009 klo 09:59
 5. Kuka muistaa vielä, kun rahaa kerättiin Matti Nykäselle, joka oli myynyt mitalinsa velkaannuttuaan?

  Mitäköhän niillekin rahoille kävi?

  Koira, keskiviikko 4.3.2009 klo 22:07
 6. Omasta puolestani toivon todella, että kyseinen leffa saadaa tehtyä. Se, että elokuvaa on suunniteltu vuosia, ja siihen uponneet rahat ja henkinen pääoma olisi loistavaa saada visuaaliseen muotoon kaikkien siitä kiinnostuneiden nähtäväksi, Pitää muistaa, että elokuvaahan ei ole pakko niiden katsoa, ketkä eivät halua. Tietääkseni (ei siis absoluuttista faktaa) Renny on upottanut omia rahojaan elokuvaan kaikenkaikkiaan 2-3 miljoonaa euroa, joka osoittaa kohtalaisen palavasta halusta tehdä tämä pätkä.
  Pidän itseäni kohtalaisen tarkkana rahan suhteeen, mutta aion ehdottomasti ostaa tuon "esilipun" , tiedänpähän tehneeni jotain tämän elokuvan eteen, kun kerran minulla on siihen mahdollisuus. Mikäli tämä elokuva saadaan tehtyä, ehkä siihen saadaan upotettua tarpeeksi faktaa ja fiilistä suomen historiasta. Itse koen ainakin nuo asiat tärkeänä.

  Kuvaukset käyntiin!, torstai 5.3.2009 klo 23:05
 7. Tarkoitus kai onkin lisätä pääomaa kasaan että saadaan rahoitusta elokuvan tekoon. Hehän ovat luvanneet että jos elokuva ei valmistu liput lunastetaan takaisin.
  Ja jos elokuva jostain syistä menee puihin, jota epäilen. Lipusta tulisi varmaan keräilyharvinaiisuus jonka arvo voisi hyvinkin olla yli 50€

  "Suurmies", sunnuntai 8.3.2009 klo 16:08
 8. Oletteko "Suurmies" ja "Kuvaukset käyntiin" kenties kyseisen projektin leivissä? Haiskahtaa pahasti mainonnalta. Kyllä tässä nyt vedätetään valtiolta ja kansalta rahoja puutteellisesti rahoitettuun projektiin isänmaallisuuteen vedoten. Konsepti on liian megalomaaninen resursseihin nähden joten onnistumisen mahdollisuudet ovat heikot.

  Animaattori, tiistai 10.3.2009 klo 13:59
 9. Eiköhän anneta ensin historian tehdä tehtävänsä, niin katsotaan sitten tehdäänkö elokuva suurmiehestä vai tuleeko Haagissa tuomio kansan murhasta ja joukkotuhonnasta.

  "suurmies"paskat, tiistai 10.3.2009 klo 23:39
 10. Oli muuten hyvä kommentti, Ami.

  Leikkaus, perjantai 13.3.2009 klo 19:56