UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Expressen: CIA:n vankilentoja kulki Ruotsin kautta

Ami Amppari, perjantai 24.4.2009 klo 15:19

Bushin hallinnon 911-iskujen jälkeen käynnistämä terrorisminvastainen sota on epäilemättä estänyt useita terrori-iskuja. Mutta samaan aikaan se on myös luonut terrorismille henkisiä, taloudellisia ja muita resursseja omilla toimillaan ja toimintatavoillaan. Hallinnon vaihduttua USA:ssa on pikkuhiljaa käynnistynyt terrorisminvastaisen sodan keinojen ja toimien paljastaminen ja paljastuminen. Aiemminhan nousivat esille mm. Abu Ghraibin vankilan epäinhimilliset nöyryytykset ja Guantanamon vankileiriin joutumisen sattumanvaraisuus. Nyt tapetilla ovat nimenomaan Bushin hallinnon valtuuttamat kuulustelutekniikat (=kidutustekniikat) ja salaisten vankiloiden järjestelmä, joka on mahdollistanut vankien pitämisen piilossa. Aiempien tapahtumien valossa tämän toiminnan salaisuudet ovat varmasti synkkiä ja kammottavia. Ilman oikeusistumen lupaa tapahtuvan salakuuntelun laajuus on myös varmasti tulevina vuosina aihe, josta jauhetaan loputtomasti.

Kuten usein, nytkin näyttää siltä, että asioista vastaamaan pääsevät lähinnä syntipukit. Lähimpänä syytteitä ovat tällä hetkellä likaisen työn tehneet kuulustelijat ja Valkoisen Talon asianajajat, jotka ovat laatineet joukon muistioita, joilla on ”hyvin luovasti” perusteltu kidutuksen lainmukaisuus. En tarkoita, että kuulustelijat ja pykälänikkarit pitäisi vapautta vastuistaan, mutta kyllä suurimmat syylliset löytyvät ihan muualta. Abu Ghraibin tapauksessa korkea-arvoisimmat oikeusistuimen antaman tuomion saaneet sotilaat olivat aliupseereita. Yksi eversti sai hallinnolliset sakot ja kenkäistiin armeijasta ja yksi muu upseeri vapautettiin syytteistä, osin muotovirheiden takia. Kymmenkunta mosuria siis tuomittiin, kukaan muu ei joutunut oikeudelllista vastuuta kantamaan. Saman on helppo uskoa toistuvan tässäkin. Päätöksen tehneet ja ne organisaatioissa eteenpäin vieneet pääsevät kuin koira veräjästä. Rikollisjoukkioissa on aina kilpimiehiä, jotka toimivat johtajan ja rikollisen toiminnan välissä, estäen näin poliisin pääsyn kiinni toiminnan varsinaisiin aivoihin. Tässä on hyvin saman tyyppinen toimintatapa havaittavissa.

Paradoksaalista tässä on myös se, että päitä terrorisminvastaisen sodan toimintatavoista voi tipahdella hyvin kaukana Valkoisesta Talosta, Langleysta ja Pentagonista. Ruotsalaiset tuskin suhtautuvat kovin hyvin siihen, jos käy ilmi, että heidän omat poliitikkonsa ja turvallisuusviranomaisensa ovat antaneet heidän omalla maaperällään tapahtua ihmisoikeuksien kannalta hyvin kyseenalaisia asioita.

Tällaisten asioiden kaiveleminen on ikävää, mutta minun mielestäni välttämätöntä. Toinen vaihtoehto olisi kai Venäjän malli, jossa menneisyyden rikosten arvostelusta halutaan tehdä rangaistavaa. Oikein mitään muuta tietä näiden kahden suhtautumistavan välissä ei minusta loppujen lopuksi ole. Kansakunta joko käy läpi tekemisiään tai sitten ei. Niin tai näin, ei se helppoa ole.

HS.fi: Expressen: CIA:n vankilentoja kulki Ruotsin kautta

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 4 kpl

 1. Monessa muussakin maassa kun ruotsissa on vastaavaa-, ja pahempaakin tapahtunut. Kidutuksiakin on ulkoistettu useampaan maahan,
  ruotsin kohdalla puhutaan sentään vain välilaskusta.
  Kansankodissa vain on keskustelun ja avoimuuden kulttuuri, siksi siellä tulee ilmi näitä negatiivisiakin asioita.
  Suomessa ollaan tässä(kin) asiassa lähempänä venäjän mallia, valitettavasti. Tilanne ei ole vielä ollenkaan ohi vaikka usassa on hallinto osin vaihtunutkin. Se vaihtui (Change) paitsi uuteen niin paljolti myös vanhaan (clinton2) ja siksikin monin osin meno jatkuu entisenlaisena.

  Ripen, perjantai 24.4.2009 klo 18:15
 2. Nii mitä sitten, tuskin haittaa tavallista kävyn potkijaa vaikka olisi lentänyt jotain muuta reittiä. Mitäpä jos olisivat lentäneet toista reittiä? niin nyt ei tiedettäisi mistä ovat/olisisvat lentäneet. Lisäksi mitä kidutuksiin/kidutus"lupiin" tulee niin on erityisen ällöttävää heittää syyt toisten niskoille ja tuoda julki edellisten päättäjien tekemisistä (viitaten Obaman käskyyn julkaista neljä muistiinpanoa).

  Aivan sama...., perjantai 24.4.2009 klo 20:03
 3. Obama on oikealla tiellä, mutta kuten viisaammat ovat sanoneet, USA:n ulkopolitiikassa on turha odottaa kovin suuria muutoksia. Amerikkalaiset jakavat yli rotu-, luokka- ja poliittisten rajojen historiallisen käsityksen omasta moraalisesta ylemmyydestään ja johtajuudestaan kansakuntien joukossa. Siitä seuraa missio maailmanpoliisina toimimiseksi, jossa tarkoitus pyhittää keinot. "Johtaja" on myös perinteisesti katsonut oikeudekseen ottaa muilta sen mitä haluaa. Amerikkalainen moraalioppi on yksinkertaisesti erilainen kuin esimerkiksi eurooppalainen, vaikka he sitä vapaan maailman yhteiseksi markkinoivatkin.

  Alibiliuku, sunnuntai 26.4.2009 klo 07:25
 4. CIA, Wall Street, huumelordit, ylikansalliset suuryritykset, pankki- ja finanssikeskukset, rikollisorganisaatiot, tiedustelupalvelut, natsit, sionistit, IMF, maailmanpankki ja koko maailman poliittinen, sotilaallinen ja taloudellinen eliitti yhdessä suorittavat parasta aikaa mm. tällä täyssynteettisen laman avulla valtavaa omaisuuden ja vallan siirtoa. Demokratia on käynyt tarpeettomaksi. CIA on Globaali Gestapo, millä on lisenssi kaikkeen siihen, mihin se haluaa.
  Tämä touhu on vain kyynistä pelleilyä.

  FidellCastrol, torstai 30.4.2009 klo 10:24