UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Kyynisyys käy terveydelle

Ami Amppari, perjantai 2.2.2007 klo 10:56

Yhdysvaltalainen kulttuuri on joiltain kohdin hyvin erilainen kuin meidän. Se on aivan liian helppoa unohtaa, koska meidänkin aikamme täyttyy monesti amerikkalaisilla asioilla elokuvista musiikkiin ja vaatemuodista politiikkaan.

Yksi merkittävä ero on yksilöltä vaadittava näkemys omasta itsestään ja omista mahdollisuuksistaan. Suomalaisessa kulttuurissa oman itsensä esiin nostaminen ja niin sanotusti rintaan paukuttaminen ovat vieraita asioita. Amerikkalaisessa kulttuurissa itseensä ja mahdollisuuksinsa luottaminen lähes rajattomasti on tavoitetaso. Se mikä meillä on realistista omakuvaa ja pidättyvää suhtautumista, on amerikkalaisemmassa näkökulmassa suorastaan heikkoutta. Hyvin tämä tulee esiin erilaisissa reality-sarjoissa, joiden osanottajien uhoamiset vaikuttavat täältä katsottuina puoliksi pimeiltä. Noin kärjistäen voisi sanoa, että Suomessa ei ole suotavaa tehdä itsestään numeroa, kun taas Atlantin tuolla puolen se kuuluu asiaan. Siellä käytöksellinen sarasvuolaisuus on oletusarvo, meillä monenlaisia reaktioita herättävä poikkeus.

Sinikka Nopola on muuten kuvannut tätä meidän suomalaisten epälluloisuutta itsensä esiin tuomiseen hyvin tarkkanäköisesti ja riemastuttavasti. Jo kirjojen nimet Ei tehrä tästä ny numeroo, Se on myähästä ny ja Kyä tossa jotain häikkää o kertovat hyvin miten pidättyvästi kannattaa itseensä ja mahdollisuuksiinsa tässä todellisuudessa suhtautua.

Jos siis olisin kyyninen suomalainen, kuten vähän olenkin, en ole ainakaan tämän tutkimuksen perusteella huolissani terveydestäni. Jos sen sijaan pystyisin optimismilla yliladatussa kulttuurissa olemaan hapan, niin silloin olisi varmaan syytä ollakin huolissaan. Henkilökohtaisesti uskon kohtuullisen synkistelyannoksen olevan olennainen osa tervettä suomalaista elämänasennetta. Tosin sillä puolella sitten kohtuus tahtoo unohtua, kuten itsemurhalukumme todistavat.

Kyynisyys käy terveydelle

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 3 kpl

 1. "Suomalaisessa kulttuurissa oman itsensä esiin nostaminen ja niin sanotusti rintaan paukuttaminen ovat vieraita asioita."

  No joo, paitsi pohojalaasille...

  Tabelli, lauantai 3.2.2007 klo 19:12
 2. Latinalainen elämänilo, amerikkalainen itsetunto, arabialainen hengellisyys, slaavilainen melankolia sekä suomalainen realismi tekisivät yhdessä ihmisessä hänestä superihmisen... ;-)

  supamatti, lauantai 3.2.2007 klo 22:35
 3. Otetaan mukaan vielä aasialaisten ahkeruus.

  Norris, sunnuntai 4.2.2007 klo 06:58