UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Nyt voit jälleenmyydä keikkalippuja Suomessa turvallisesti

Ami Amppari, tiistai 5.8.2008 klo 15:18

Takana on (taas) kaikkien aikojen musiikkikesä kun konsertit ja festivaalit tarjosivat huikean määrän hienoja artisteja laidasta laitaan. Joka viikonloppu järjestetään Suomessa keskimäärin toistakymmentä erikokoista kevyen musiikin festivaalitapahtumaa, joista jokainen voi valita itselleen sopivat. Tarjonnan raju lisääntyminen näkyy mm. siinä, että riskit ovat kasvaneet ja komeita kapsahduksia voi tulla. Esim. Poriin siirtynyt RMJ teki varmasti niin paljon persnettoa, että jos kyseessä olisivat olleet pienemmät taustavoimat, olisi tuloksena ollut konkurssi. Mutta Koskisen ja Keskisen rahapussit kyllä tällaista rokottamista kestävät. Muuten näytti menevän keskimäärin varsin hyvin, vaikka yleensä järjestäjien ilmoituksista voi huoletta poistaa sellaiset 20-30% niin sanottua promottorilisää kävijämääristä.

Tässä uutisessa kerrottu lippujen jälleenmyyntipalvelu on aika ristiriitaisia tuntemuksia herättävä asia. Toki on hyvä, että huijareilta viedään toimintamahdollisuuksia, mutta samalla lisätään toisella kädellä lipputrokarien toimintamahdollisuuksia. Silloin kun kysessä ovat puhtaasti kaupalliset tapahtumat, ei trokaus ole minusta kuin ehkä vähän epäilyttävää. Mutta koska Suomessa on vahva perinne talkootyöhön perustuviin kulttuuritapahtumiin, on siellä puolella enemmänkin kyseenalaista tällainen toiminta. Monet tapahtumat kun pitävät lippujensa hinnat kohtuullisina nimenomaan ihmisten vapaaehtoisen työpanoksen avulla. Kun näin syntyy ikäänkuin varaa nostaa hintoja trokausmyynnissä, niin kate syntyy ainakin minun mielestäni moraalisesti epäilyttävällä tavalla. Jos kaikki osalliset ovat mukana bisnes mielessään, niin sitten homma on selvempi, mutta muiden talkootyöstä hyötyminen on moraalitonta. Laillista kyllä, ei siinä mitään, mutta moraalisesti väärin. Tosin tämä moraalinen epäkohta ei tietysti kovin iso ole, sillä aika harva elävän musiikin aatteeseen perustuva tapahtuma on niin suosittu, että antaa trokareille mahdollisuuden tienata. Lähinnä varmaan kysymykseen tulevat ELMU:n järjstämät keikat, jo kymmenisen vuotta ennakosta loppuun myyty Ilosaarirock ja vähän vaihtelevammalla menestyksellä toiminut Provinssirock.

Mielenkiintoista muuten on että palvelun ottamaa välityspalkkiota ei saa näkyviin ennen kuin on kirjautunut palveluun ja asettanut lippunsa myyntiin. Saa myös nähdä miten trokaukseen nihkeästi suhtautuvat kaupalliset ja epäkaupalliset konsertti- ja festivaalinjärjestäjät suhtautuvat tämän jälkeen Menolippuun.

Nyt voit jälleenmyydä keikkalippuja Suomessa turvallisesti

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 1 kpl

  1. Onhan toi kyllä hyvä idea ja antaa ainakin lipun ostajalle turvaa. :-) Taloussanomissa oli jännä yksityiskohta:
    Lipun takana lukee teksti, että jälleenmyynti on kielletty ilman Lippupalvelun erikseen antamaa lupaa. Tämä ei kuitenkaan perustu mihinkään lakiin. Jos ihminen ostaa lipun, kyllä hänellä on ja pitää olla täysi oikeus myydä omaa omaisuuttaan eteenpäin, Lindblom toteaa.
    http://www.taloussanomat.fi/kauppa/2008/08/05/uusi-nettikauppa-lupaa-takuun-paasylipuille/200820227/12

    Kuinkahan paljon tuollaista yleensä on?

    Mokkula, tiistai 5.8.2008 klo 20:49