UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Risto Rytin elämästä ooppera ja kirja

Ami Amppari, tiistai 26.6.2007 klo 11:06

Sankareiden synnyssä ja rakastumisessa on paljon samaa. Kummassakin tapauksessa kohteesta luodaan kuva, johon on kiinnitetty juuri niitä hienoja ja upeita ominaisuuksia, joita halutaan. Rakastumisen kohde on lähes täydellinen, kunnes arki ja elämä tuo esiin väkisinkin muitakin, vähemmän toivottuja ominaisuuksia. Sitten kasvaa rakkaus, joka hyväksyy myös puutteet tai sitten rakastumisen kohde heivataan.

Sankareissa, varsinkin kuolleissa sellaisissa, ei ole niinkään paljon mahdollisuuksia kuvata ihmisen väkisinkin vähemmän sankarillista monimuotoisuutta. Milloin sitten näihin vähemmän mairitteleviin ominaisuuksiin, joita ihan taatusti jokaisesta ihmisestä löytyy, tartutaan esimerkiksi tutkimuksessa, syntyy usein sankaruutta ja sankaria puolustava älämölö. Suomen presidenteistä esimerkiksi Urho Kekkosen ympärillä käydään vieläkin jatkuvasti näkemysten taistelua, jossa toisaalta halutaan edelleen pitää yllä kuvaa kansakunnan huolehtivasta isästä ja toisaalta sitten tuodaan esiin inhimillisiä ominaisuuksia ja tekoja, jotka eivät niin mairittelevia ole. Elävien ja toimivien sankareiden jalustoista nykyaikainen mediayhteiskunta kyllä tuntuu tekevän selvän ennemmin tai myöhemmin.

Mutta kyllä minusta sankareita tarvitaan. Mutta sankareita pitää voidaa rakastaa ja siten hyväksyä myös puutteita. Täydellistä sankaria ei ole olemassakaan, mutta sankareita, joita voi ja saa rakastaa, pitää olla olemassa. Selväjärkisyys ja kyynisyys kun eivät kuitenkaan ole sama asia.

Risto Rytin elämästä ooppera ja kirja

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 2 kpl

  1. www.watchingpaintdry.com

    Maalin kuivuminenkin on jännittävämpää...

    stereo, tiistai 26.6.2007 klo 11:29
  2. "stereo":lle: Jos tuo on mielestäsi yhtä jännittävää kuin maalin kuivuminen, oma elämäsi lienee kuivumatonta laatua olevaa maalia. Sillä Rytin elämä ja aikalaisten tapahtumat ovat kaikkea muuta kuin tapahtumaköyhää.

    Eipä ihme että maa makaa kun se on pedattu stereon kaltaisella väestöllä...

    Masse, lauantai 30.6.2007 klo 22:30