UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Venäjän sotilasmenojen BKT-osuudessa ei muutoksia

Ami Amppari, tiistai 21.8.2007 klo 10:50

Tämä uutinen, kertoo, että venäläiset ovat 2000-luvun pistäneet suurin piirtein saman verran suhteellisesti rahaa sotaväkeen. Se uutisessa unohtuu mainita, että Venäjän BKT on koko 2000-luvun ollut vahvassa kasvussa. Vuoden 1999 romahduksen jälkeen Venäjän BKT on kasvanut reilua vauhtia, parhaimmillaan yli 10% ja heikoimmillaankin lähes 5% vuodessa. Eli sotilasmenot ovat kasvaneet samaa, merkittävää, vauhtia.

Suurvalta-armeijan jälleenrakennuksen lisäksi Venäjän strategista asemaa on vahvistettu energian avulla. Öljy- ja kaasuvarat tarjoavat paitsi rahavaroja varustautumiseen, myös melkoisen kansainvälispoliittisen vääntövoiman. Kaasu- ja öljyputket ja niiden hallinta ovat vertaansa vailla olevia vaikutusvallan lähteitä tässä energiariippuvaisessa maailmassa.

Venäjällä sujuu siis hyvin imperiumin jälleenrakentaminen. Näin rajanaapurin näkökulmasta on hyvä yrittää ymmärtää, että mistä on kysymys. Oivallisen näkökulman suurvallan henkiseen kehykseen antaa puolalaisen Ryszar Kapuscinskin kirja Imperiumi. Kansakunnilla on omanlaisensa, historiansa ja kulttuurinsa muovaama luonne, jota ymmärtämällä voi olla helpompaa elää ja toimia, näin kun naapurissa kuitenkin ollaan ja siinä myös pysytään.

Venäjän sotilasmenojen BKT-osuudessa ei muutoksia

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 4 kpl

 1. Venäjän kumppani Venezuelakin on ihan hyvässä jamassa, jossain uutisessahan korostettiin, että ensi vuonna Venezuela on maailman öljyrikkain valtio, eipä silti, riittää sitä mustaa kultaa Venäjälläkin. Toivottavasti kyseisten maiden kehitys tähtää vakauteen.

  Venezuela on hyvä liittolainen, tiistai 21.8.2007 klo 12:04
 2. Nyt sitten pitää keksiä miten niille sais kapuloita rattaisiin. En minä ainakaan halua että kohta täällä olisi venäjän sotilaat vetämässä meitsiä turpaan ja raiskaamassa mun muijaa

  no jee, keskiviikko 22.8.2007 klo 09:28
 3. Olipa no jeellä... hmm... keskenkasvuinen mielipide. Tämä lienee perustuu joko rasistiseen venäläisvihaan tai ymmärtämättömyyteen siitä, miten maailma toimii. Tai kumpaankin. Joka tapauksessa perin vastenmielinen ja typerä näkökulma asiaan.

  Venäjän jälleenrakentuminen suurvallaksi sisältää, kuten kaikki maailman asiat, sekä hyviä että huonoja puolia. Hyviä puolia ovat muun muassa kasvavat markkinat tuossa vieressä, jotka oikein hyödynnettyinä tuovat runsaasti työtä ja toimeentuloa Suomelle ja suomalaisille. Huonot puolet ovat sitten varmaan lähinnä kansainvälispoliittisia seikkoja, jotka ehkä kaventavat jonkin verran Suomen liikkumavapautta, mutta tuskinpa mitään suomettumista kuitenkaan tarvitaan. Asema osana EU:ta antaa kuitenkin vakaan pohjan, joka ei näillä näkymin ole häviämässä yhtään mihinkään. Joka tapauksessa vakaa ja sitä myötä tietysti vahvempi Venäjä on Suomelle paljon parempi vaihtoehto kuin heikko, hajanainen ja sitä myötä arvaamaton naapuri.

  Ami Amppari, keskiviikko 22.8.2007 klo 10:56
 4. on totta mitä edellinen kirjoittaja kirjoitti. vienti parenee ja varsinkin rakennusteollisuudella ja metalliteollisuudella menee ehkäpä senkin takia niin hyvin kuin menee. Osa syy toki on myös kiina.. mutta silti pistää epäilyttämään että minkä takia venäjä tekee alueloukkauksia ilmatilassa ja on nyt aloittanut taas pommilentokone lennot. toki ilman pommeja euroopan yllä. onkojan venäjän duuma kiinnostunut muun euroopan keskittymisistä niin paljon että tekee näitä lentoja kuin kylmän sodan aikana?? En tokikaan usko että venäjä suunnittelee mitään sen kummempaa, kunhan nyt vaan tarkkailee niinkuin aina tähänkin asti.Suomella ja suomalaisilla taitaa olla vaan vielä liian tuoreessa muistissa talvi 39-40 ja siitä seuranneet tapahtumat. Pitää muistaa että silloinkin sota joka venäjän ja suomen välillä käytiin johtui oikeastaan vain siitä pienestä viiksekkäästä miehestä jota ei hyväksytty taidekouluun!

  Hmmm, perjantai 24.8.2007 klo 09:43