UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Itsevaltiaiden tilalle Presidentin Kanslia -satiiri

Ami Amppari, tiistai 8.1.2008 klo 15:31

Poliittista huumoria on kahdenlaista. Ensinnäkin on politiikan seuraamista edellyttävä huumori, jossa homman toimiminen on kiinni sen toimivuudesta suhteessa todellisuuteen. Sitten on yleisempi taso, jossa politiikka on vain kehys, johon on sijoitettu huumoria, joka toimii (tai ei toimi) ihan sinällään. Itsevaltiaat lipsui aika tavalla jälkimmäisen puolelle, josta kertoo aika hyvin se, että lapset ovat pyydelleet nimikirjoituksia siinä esiintyviltä poliitikoilta. Itsevaltiaiden karikatyyrit alkoivat elää omaa elämäänsä ja leimasivat melkoisesti myös todellisten esikuviensa imagoa. Ehkä nyt Itsevaltiaiden loppuessa ja pikkuhiljaa unohtuessa, voi Seppo Kääriäinenkin kietoutua uskottavammin vanhemman valtiomiehen viittaan.

Itse toivon uudelta sarjalta tiukempaa otetta politiikan ja yhteiskunnan todellisuuteen. Parhaimmillaan periaatteessa fiktiivinen sarja voi tarjota oivan ikkunan poliittisen päätöksenteon suhdanteisiin ja tapoihin. Eduskuntakin on yhden sortin konttori, jossa toimistopolitiikka ihmissuhteineen ja muine hörhellyksineen vaikuttaa omalla tasollaan meidän yhteiseen päätöksentekoomme. Politiikanteko on rationaalisesta kehyksestään huolimatta kuitenkin syvän inhimillistä toimintaa, josta pitäisi kevyesti löytyä aineksia viikottaiselle sarjalle. Toivorikkaana siis odottelen, että mihin tekijöiden rahkeet riittävät.


Itsevaltiaiden tilalle Presidentin Kanslia -satiiri

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 4 kpl

 1. Mutta sitten taas, jos ne hahmot eivät olisi alkaneet elää vähän omaa elämäänsä, olisiko sarja ollut niin suosittu?

  Seppo, keskiviikko 9.1.2008 klo 09:14
 2. Suomessa ei osata tehdä poliittista satiiria, toisin kuin Britanniassa.

  ellandroad, keskiviikko 9.1.2008 klo 15:08
 3. En tiedä tuosta osaamisesta, mutta resurssit siellä ovat aika tavalla toiset.

  Eräs pitkän linjan suomalainen sketsiviihteen mestari kertoi tässä, että esim. mainion "Ponille kyytiä" (Smack the Pony) -sarjan hulvattomat naishahmot käyttävät yhteen sketsiin rahaa saman verran kuin Suomessa käytetään kokonaiseen sketsisarjaan.

  Suomessa viedään tämä "tehokkuus" usein väärällä tavalla äärimmäisyyksiin. Uskoisin, että jos tekijöille annettaisiin aikaa tehdä työtään ja annettaisiin resursseja, meilläkin saatettaisiin saada hauskaa aikaan.

  Masse, torstai 10.1.2008 klo 00:37
 4. Tuo on tietysti totta, mutta ei huonosta ideasta tai käsikirjoituksesta saa edes rahalla hyvää lopputulosta.

  ellandroad, torstai 10.1.2008 klo 07:41