UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

”Tuli taloudellista tappiota ja hirveä mielipaha”

Ami Amppari, torstai 31.1.2008 klo 10:39

Useimpien suomalaisten tapaan minä luotan Suomen poliisiin vähän tilanteesta riippuen vähintään melko paljon. Toki välillä asioita menee pieleen, inhimillinen organisaatio kun kuitenkin on kyseessä, mutta noin peruslinjana olen luottanut poliisin toimivan lakien ja oikeudenmukaisuuden mukaan. Länsisuomalaiset, johtavassa asemassa olevat poliisit ovat kyllä haastaneet tätä luottamustani aiemminkin. Kansanedustajana toimiva vanhempi konstaapeli Petri Salo on yrittänyt käyttää asemaansa väärin rajamuodollisuuksissa, puhunut rasistisia ja onpa hän saanut tuomion kunnianloukkauksesta kun hän levitti huhua alahärmäläisen kunnanvaltuutetun huumeiden käytöstä. Tosin käräjäoikeus katsoi teon olleen niin vähäinen, ettei tuominnut rangaistusta.

Länsi-Suomen läänin poliisijohtaja Mikko Paatero puolestaan hurjasteli kolmenkympin alueella 78 km/h ja luisti tilanteessa sakoista ja kortin kuivattamisesta. Asia onneksi korjattiin ja sekä Paatero että hänet pälkähästä päästänyt poliisi saivat yhtä suuren sakkotuomion asiasta.

Nyt puolestaan hurjasteluun syyllistyi Kangasalan poliisipäällikkö Mauri Moisio, joka ajoi viidenkympin alueella tutkaan nopeudella 81 km/h. Moisio jäi kiinni kovasta ylinopeudesta myös pari vuotta sitten. Silloin tien päällä työtään tehneet poliisit miettivät aikansa, mutta marssivat myöhemmin kuitenkin Moision virkahuoneeseen ja antoivat sakkolapun. Nyt sitten Moisio päätti avata sanaisen arkkunsa asiasta ja antoi Suomenmaalle haastattelun, joka oli hauskinta, mitä olen pitkään, pitkään aikaan lukenut. Eikä poliisipäällikkö itse näyttänyt edes olevan moksiskaan, kun Aamulehti häneltä kyseli, että olikos se nyt ihan oikein, että poliisi kyseenalaistaa oman instituutionsa toimintaa lakien valvomisessa. Näin sitä liikenneturvallisuutta ja lakien noudattamista edistetään oikein poliisin omasta toimesta.

Moision haastattelu A Heartbreaking Blog of Staggering Genius -blogissa:
”Tuli taloudellista tappiota ja hirveä mielipaha”

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 8 kpl

 1. Loistava haastattelu, kyllä tuosta pitäisi toisiaan joku palkinto antaa...

  Väinämöinen, torstai 31.1.2008 klo 13:42
 2. Näinpä näin, tässä se nähdään kun poliisisetä joutuu itse tavallisen siviilin kenkiin.
  Kun siviili jää kiinni ylinopeudesta, niin ei auta mikään selitys vaikka olisi ajellut kilometrin leveällä tiellä yksin yöllä kirkkaassa säässä, ts. poliisi ei edes halua käyttää tervettä järkeä sakottamisessa vaan antaa ns. täyslaidallisen.

  No anti olla, kun kyseessä on sitten virkavalta. Johan alkaa lait ja asetukset taipumaan useimmissa tapauksissa, ja jos sitten pieni sakko saadaankin siinä missä tavan kansalaiselta olisi jo viety rekisterikilvet ja kortti, niin silloinkin älytään vielä syyttää virkaveljiä ratsaamisesta aivan väärässä paikassa ja syykin ylinopeuteen löytyy tottakai siitä penteleen autosta, minkäs teet jos auto on uusi ja sen takia mopo ns. karkaa liian helposti käsistä.

  Olenpa itse todistanut sellaisenkin tapauksen matkustajana, jossa valot vaihtuivat vihreäksi ja lähdimme risteyksestä, ja sadan metrin pääsä partio pysäytti ja sanoi, että kuski ajoi päin punaisia, johon tietysti kuski täysin hämmästyksissään, että nyt on poliisisedät erehtyneet kun on lähdetty risteyksestä pysähdyksistä punaisten vaihduttua vihreäksi. No, kun seuraava kommentti kahdelta poliisisedältä on "Kiistättekö ja mennäänkö tässä oikeuteen, asiassa on meidän kahden sana teitä vastaan?" niin siinä on kansalainen melko voimattomassa asemassa. Näin se homma toimii, varmaan oli pojilla huono päivä tai sakkokiintiö ei ollut vielä täynnä.

  Mr Hyde, perjantai 1.2.2008 klo 11:01
 3. Moisiosta tuli kyllä kerralla minun idoli.

  "Sanoin vaimolleni, että nyt luultavasti meidän Lapin reissu peruutetaan. Minä en ainakaan aja, kun siellä on niitä kottaraispönttöjä joka paikassa, Moisio viittaa automaattiseen kameravalvontaan."

  On niin helmi kommentti, että taidan tehdä tuosta ristipistoilla huoneentaulun.

  Moisiofani, perjantai 1.2.2008 klo 11:46
 4. No siis onneksi tutkaa käyttäneet poliisit antoivat sakot. Mua on aina huolestuttanut, että kuinka paljon poliisit saavat elää omien sääntöjensä mukaan, laista välittämättä. Nämähän uutiset eivät ole niin pahoja, koska kertovat aina että kyllä siellä valvotaan omia ja tieto kulkee. Moisio tietysti yksilönä varsin hupaisa persoona poliisiksi :) Mutta ikävämpiä on tosiaan ne kun jälkikäteen selviää että on katseltu sormien läpi ja kaikista ikävämpiä on ne joista ei koskaan kuule. Elämää on kuitenkin uutisten ulkopuolellakin.

  HSB, perjantai 1.2.2008 klo 12:30
 5. Poliisien lisäksi taksikuskit ovat toinen ammattiryhmä, joka saa käyttäytyä liikenteessä täysin miten huvittaa. Taksi saa ajaa taajamassa kahtasataa sokeiden mummojen yli ennen kuin poliisi antaa edes huomautuksen. Sakkoja taksikuskille? Sellaista ei vaan tapahdu.

  Kumipääjalka, perjantai 1.2.2008 klo 13:38
 6. Oikeastaan olen samaa mieltä kuin tuo Moisio. Ei liikenneonnettomuuksia vältetä laittamalla sakkoansoja helppoihin paikkoihin. Kaveri sai esim. korttinsa kuivumaan ohituskaistan päätteeksi laitettuun tutkaan, joka mielestämme oli silkkaa tieliikenteen ansoitusta.

  Toinen juttu on se, että kuuluuko poliisin saada sakot kuten muidenkin, totta kai kuuluu! Ei se tosin aina mene niin, jos sakotettava ja sakottaja tuntevat toisensa. Työskentelen itse paljon paikallisen poliisin kanssa yhteistyössä, ja olisin todella ihmeissäni, jos rikesakon minulle antaisivat. Toisaalta sain hiljattain sakot reiluhkosta ylinopeudesta, jota pidin oikeutettuna ja 500 euron sakot mukisematta maksoin. Paikka oli minunkin mielestäni epäreilu, mutta ylitys niin suuri, että ei siitä voinut juuri vastaan mukista.

  Kolmas juttu on taas se, että mielestäni Moision asemassa olevan henkilön tulisi tavallista tarkemmin harkita, mitä suustaan päästää julkisuuteen. Siinä hän on ehkä epäonnistunut pahimmin. Poliisilta nyt edellytetään jopa epäinhimillistä sääntöjen noudattamista.

  Masse, lauantai 2.2.2008 klo 22:32
 7. Aivan murhan hieno artikkeli. Osoittaa mm. sen että poliisitoimessa voi olla johtavassa asemassa, vaikka onkin aivan täydellinen idiootti.

  Beppone, sunnuntai 3.2.2008 klo 12:08
 8. Nyt Oikeuskansleri pyytää Moisiolta selvitystä lausunnoistaan

  Ami Amppari, tiistai 4.3.2008 klo 15:38