UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Tervetuloa raksalle, pojat

Ami Amppari, tiistai 15.4.2008 klo 09:42

Jokainen, joka on joutunut tekemisiin rakentamisen tai korjausrakentamisen (= remontoinnin) kanssa, tietää, että asiat eivät todellakaan suju kovinkaan usein odotetusti tai sovitusti. Kysymys ei ole yleensä siitä, että meneekö mitä pieleen, vaan siitä, että mikä menee ja miten tilanne hoidetaan. Oma ja muiden kanssa jakamani kokemukset tukevat tätä näkemystä lähes aukottomasti. Kerran tosin oli remonttimies, joka teki ajoissa sen mitä piti, oikein ja sovittuun hintaan. Ja jopa siivosi jälkensä joka päivä lopetettuaan työt. Muut remonttimiehet eivät varmaan puhu hänelle...

Eräs lähipiirini (nais)ihminen esitti rakennusalan huonojen asioiden hoidon yhdeksi pääsyyksi sitä, että se on lähes kokonaan miesten ala. Hommat hoidetaan vähän sinnepäin ja ennen kaikkea palveluasenteeksi kutsuttu valmius hoitaa asioita myös toisen osapuolen tarpeet huomioiden puuttuu lähes kokonaan. Vaikka en itse näistä sukupuoleen perustuvista yleistyksistä niin perustakaan, niin tässä voi hyvinkin olla jokin perä. Siksi haluankin sanoa, että tervetuloa raksalle, tytöt. Teille olisi tosiaan käyttöä.

Tervetuloa raksalle, pojat

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 7 kpl

 1. onhan naisia valmistunut rakennusalan hommiin jo pitemmän aikaa (ammattikouluista että korkeakeouluista), sitä en tiedä miksei heitä sitten näy alan hommissa.

  sale, tiistai 15.4.2008 klo 17:55
 2. No niin, nämä on taas niitä "jos miehellä olisi kuukautiset, asia olisi jo hoidettu" -juttuja.

  Ehkäpä einesruokien maku paranisi, jos sinne saataisiin oikeita MIESkokkeja suurkeittiönaisten sijaan?

  Ehkäpä terveydenhuoltomme toimisi maailman tehokkaimmin ja taloudellisimmin, jos hoitohenkilökunta olisi miehiä?

  Eiköhän kuitenkin ole niin, että kaikki ammatit ovat tärkeitä, ja niitä suorittavat ihmiset, eivät sukupuolet.

  Eikö kuulostaisi muuten jo melkoisen arveluttavalta, jos vaihtaisit sanojen "mies ja nainen" tilalle "musta ja valkoinen"?

  Masse, tiistai 15.4.2008 klo 18:30
 3. Ainakin TKK:n rakennusosastolla puolet opiskelijoista on tyttöjä. :p

  Teme, tiistai 15.4.2008 klo 22:36
 4. Minä en usko miesten tai naisten olevan syntyjään parempia tai huonompia toisiinsa verrattuna kovinkaan monessa asiassa. Tietyt biologiset erot ovat olemassa, mutta tekniikka ja teknologia on sitäkin eroa häivyttänyt melko vähiin.

  Mutta minä uskon kulttuurisiin eroihin, joita syntyy kasvatuksen, koulutuksen ja erilaisten rakenteiden myötä. Nekin ovat havaittavissa suuremmissa mitoissa ja yksilökohtaiset vaihtelut ovat mahdollisia minne päin tahansa. Yksi pääsky ei kesää tee, mutta kun niitä on paljon, siitä on nähtävissä, että kesä on.

  Tässä tapauksessa uskon, että rakennusalan perinteisesti hyvin maskuliininen toimintaympäristö on osaltaan ohjannut alan toimintakulttuuria sellaiseksi, että asiakaslähtöisyys ja palveluhenkisyys ei ole kovinkaan hyvissä kantimissa. Siksi toivoin rakennusalalle löytyvän enemmän naisia, koska uskon heidän ainakin jonkin verran murtavan tätä äijämäistä toimintakulttuuria, jossa näkokulma tehtävään työhön on tuntuisi tänä päivänä olevan melko suurpiirteinen. Tästä suurpiirteisyydestä viestivät paitsi yksittäisten kuluttajien kokemukset, mukaan lukien omani, niin ehkä myös rakentamisen laadussa kiistämättä olevat ongelmat.

  En siis sano, että naisten pitäisi tehdä kaikki rakennustyö tai että naiset tekisivät asiat automaattisesti paremmin. Sanon, että naisten vahvempi mukaantulo melko umpimiehiselle rakennusalalle voisi hyvällä todennäköisyydellä, ainakin minun mielestäni, muuttaa asioita parempaan suuntaan. Ylipäätään uskon, että työyhteisöt ja -kulttuurit, jossa molemmat sukupuolet ovat vaikuttavasti läsnä, toimivat paremmin. Ja kuten kommenteista on voinut lukeakin, niin ehkäpä tämä toivomani muutos rakennusalalla on nyt käynnissä. Tällaiset asiat muuttuvat aina hitaasti, mutta ehkäpä alamme pikkuhiljaa näkemään muutosta.

  Ami Amppari, keskiviikko 16.4.2008 klo 08:49
 5. Monet rakennustyön alat on fyysisesti raskaita ja paskasia hommia. Siitä syystä suurin osa rakennustöistä sopii miehille paremmin. Rakennusalalla on myös sellasia uravalintoja joissa sukupuolesta ei ole etua ja näillä aloilla naisien määrät on ollut kasvussa.

  Asiakaslähtösyyttä ja palveluhenkisyyttä alkaa muodostua kun lyöt tarpeeks rahaa pöytään. Jos siivomattomuus syö miestä niin sillon ois pitäny sopia etukäteen että siivoominen kuuluu urakkaan. Nyt on kaikilla rakennusalalla niin kiire että aika on rahaa. Itse työskentelen suunnittelupuolella, että en tiedä onko tekijöillä sitten palveluherkkyys pienentynyt.

  Juha, keskiviikko 16.4.2008 klo 09:25
 6. Niin, itsekin näen työmaalla naisia useimmiten maalarin ominaisuudessa, sekä joskus laatoittamassa tai vetämässä mattoa lattiaan. Kyllä se on vain niin etteivät naiset erityisemmin välitä tarpoa paskassa, yltäpäältä sementissä 20 pallin pakkasessa jossain hevokuusessa. Eikä välitä miehetkään, me vain olemme sniin tyhmiä että teemme sen silti. :)

  Asiakaspalvelua sen sijaan on AIVAN turha odottaa. Mentaliteetti on, varsinkin näillä aikatauluilla joilla nykyään tehdään töitä, seuraava: Kaikki hommat niin nopeasti kuin suinkin, jos menee vähän vituiksi niin ei sen väliä. Mutta kyllähän sen ymmärtää, viimekin kesänä teimme 1000 neliön toimistorakennusta ja vauhti oli noin kerros/viikko.

  Anno, torstai 17.4.2008 klo 06:35
 7. Eli paremman tuoton perässä ollaan rakennusalallakin ja siitä seuraa omat ongelmansa, aivan niin kuin joillain muillakin elämänalueilla.

  Ami Amppari, torstai 17.4.2008 klo 08:39