UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Keskustelu ulkopolitiikan johtamisesta yltyy

Ami Amppari, perjantai 25.4.2008 klo 11:20

Uusi perustuslaki, jossa ulkopolitiikan johtoa on hajautettu melko tavalla epämääräisesti ja tilanne, jossa hallitus ja presidentti ovat ainakin jollain tavoin eri linjoilla, ovat sitten johtaneet nykyiseen tilanteeseen, jossa pakka tuntuu olevan levällään. Kanervan lähtö ja puoluepolitiikan ulkopuolelta nousseen Alexander Stiubbin vauhdikas tyyli tuskin ovat ainakaan selkeyttäneet tilannetta. Kun tähän vielä lisätään presidentin ja ulkoministerin vastakkaiset NATO-kannat, onkin koossa melkoisen saippuaoopperan ainekset. Tosin se saippuaooppera näytellään visusti julkisuudelta salassa. Asiaa ainakin jollain tavalla seuraamaan pääsevän Ulkoministeriön henkilöstöllä riittäkin varmasti kahvihuoneessa jutun aiheita.

Uskoisin Suomea NATOon vievien tahojen odottavan kieli pitkällään USAn presidentin vaihtumista, sillä Bushin politiikan nauttima epäsuosio koetaan varmasti yhtenä syynä kansan hyvin kielteiseen asennoitumiseen sotilaalliseen liittoutumiseen. Eri asia tietysti on, kuinka paljon Yhdysvaltojen politiikka muuttuu uuden presidentin myötä. Vaikka kuinka presidentti vaihtuisi, on Bushin hallinto ajanut maan niin moneen suohon, että niistä pois pääseminen ottaa aikaa jopa vuosikymmeniä.

Joka tapauksessa Suomessa on juuri nyt käynnissä kamppailu ulkopoliittisesta vallasta ja sen kamppailun keskiössä on kysymys siitä, pitäisikö Suomen liittyä sotilasliitto NATOon. Kansaa näissä asioissa on perinteisesti kuunneltu hyvin vähän, jos ollenkaan, sillä elämä Neuvostoliiton varjossa opetti/pakotti ulkopoliittisen johdon toimimaan oman näkemyksensä ja päänsä mukaan. Voi siis olla, että Suomen NATO-jäsenyyttä luonnollisesti vastustava Venäjä joutuu tässäkin maksamaan Neuvostoaikojen velkaa, kun suomettumisen myötä demokraattisesta keskustelusta pääosin irrotettu ulkopolitiikka vie Suomea kohti NATOa.

Keskustelu ulkopolitiikan johtamisesta yltyy

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 4 kpl

 1. Hieno homma tuo NATO, päästään maksamaan taas kaikesta. Päästään yhteisen pöydän ääreen katsomaan vierestä kun isot NATO-maat määrää mitä pikku-NATOmaan pitää tehdä. Eikö niille verorahoille muita paikkoja ole? Lisäksi pitää tietentahtoen päästä ärsyttämään maamme suurinta kauppakumppania. Ihmetellään sitten niitä rekkajonoja, kun ne kiertää Suomen kokonaan ympäri.

  NATOon mars, sunnuntai 27.4.2008 klo 21:46
 2. Shit happens. Minkä tuolle voi? Itkeä asiasta netissä?

  realisti, maanantai 28.4.2008 klo 00:23
 3. Itse asiassa asioista itkeminen netissä vaikuttaa. Liike-elämässä, mutta myös politiikassa kyllä huomioidaan mitä ihmiset ajattelevat. Jos tarpeeksi moni itkee jostain, niin kyllä se huomioidaan, sillä kyseessä ovat kuitenkin kuluttajat / äänestäjät. Jos kaikki ajattelevat, että ei mistään ole mitään hyötyä kuitenkaan, niin silloin asiat menevät miten menevät. Siksi itse uskon reippaaseen julkiseen keskusteluun ja sen vaikuttamiseen. Jos näin ei olisi, niin Ilkka Kanerva olisi ulkoministeri, Sampo Pankki hyvämaineinen ja moni muukin asia eri lailla.

  Ami Amppari, maanantai 28.4.2008 klo 13:04
 4. Eikö mistään saa valittaa (netissäkään)? Taidat olla melkoinen despootti. Diktatuurit ovat perinteisesti johtaneet ongelmiin, kun taas sellaiset kansakunnat joissa pohditaan asioita kansan keskuudessa rakentavasti ovat pärjänneet huomattavasti paremmin. Jos asuisin Kiinassa, veikkaisin että olisit hallituksen edustaja.

  Nimimerkille realisti, maanantai 28.4.2008 klo 13:40