UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Puoluesihteerit kannattavat vaalirahoitusrangaistuksia

Ami Amppari, perjantai 16.5.2008 klo 13:09

Kun ihminen on valitsemassa toista ihmistä johonkin tehtävään tai vastaavaan, niin on luonnollista haluta tietää kaikki asiaan liittyvä ja mieluusti vähän enemmänkin. Tiedonhankintaa tehdään rekrytoinnissa, äänestämisessä tai vaikka sen päätöksen tekemisessä, että haluaako ihmisen kanssa lähteä treffeille. Kun ihminen tekee päätöksiä ja päätelmiä toisen ihmisen kelvollisuudesta, pyrkii valinnan kohteena oleva olemaan mahdollisimman sopiva ja pätevä ja valitsija puolestaan haluaa tietää ennen kaikkea heikkouksista ja riskeistä. Tällaista ihmisten välistä kissa ja hiiri -leikkiä on elämä pullollaan.

Minusta on tärkeää ja hienoa, että on olemassa lukuisa joukko ihmisiä, jotka haluavat käyttää aikaansa, energiaansa ja lahjojaansa yhteisten asioiden hoitoon. Meillä se tapahtuu puoluepolitiikan kautta ja heikkouksistaan huolimatta se kuitenkin lienee paras mahdollinen järjestelmä. Toimiva demokratia ei suinkaan tarkoita sitä, että aina valikoituisi niitä parhaita päättäjiä tekemään ratkaisuja, mutta ainakin heitä on mahdollista vaihtaa. Asiassa on myös sekin puoli, että mitä enemmän tässä kansanvaltaisessa kilvoitteluprosessissa olisi ihmisiä mukana, sitä parempia ja osaavampia ihmisiä todennäköisesti valikoituisi päättäjiksi.

Kun tarpeeksi moni on vaaleissa samaa mieltä, päätyy ehdokas johonkin valtaa käyttävään elimeen, oli se sitten pikkukunnan kadunnimilautakunta tai Euroopan parlamentti. Tässä vaalikamppailussa raha antaa mahdollisuuksia tavoittaa enemmän ja paremmin ihmisiä. Vaalikassan suuruus ei suoraan menestystä takaa, mutta tyystin rahatta on aika vaikeaa, monin paikoin mahdotontakin, selvitä edes kunnanvaltuustoon.

Periaatteessa minusta vaalirahoituksessa ei ole mitään väärää ja se on jopa suotavaa, kunhan se tosiaan olisi mahdollisimman läpinäkyvää. Jos joku on niin paljon jonkun ehdokkaan takana, että antaa tälle rahaa, niin se on minusta olennaista tietoa ehdokkaasta. Mieluiten tämä tieto olisi oltava näkyvillä jo ennen vaaleja ja se nykysienä tietotekniikan aikakautena tuskin on mahdotonta. Ei nimittäin paljoa lohduta, jos vaalien jälkeen saa tietää, että oma ehdokas onkin jonkun oman maailmankuvan kannalta poikittaisen tahon kannalta hyvä. Jotenkin sitä ajattelee, että jos joku laittaa rahaa likoon, on myös ottanut huolella ehdokkaasta selvää. Itse kun sitä ei kuitenkaan aina ehkä niin hyvin tule tehtyä. Mutta äänestää pitää aina kun se on mahdollista, siitä yritän pitää itse kiinni.

Ja asiaan vähemmän liittyvänä heittona se, että kuinkahan monta hutia Matti Vanhanen vielä kestää. Taas tuli yksi. Ei muka tiedä, kuka on hänelle rahaa antanut. En tiedä kumpi on pelottavampi vaihtoehto: se, että pääministeri valehtelee vai se, että pääministerinä on ihminen, joka tiedä omista asioistaan tämän vertaa.

Puoluesihteerit kannattavat vaalirahoitusrangaistuksia

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 1 kpl

  1. Ihan hyvä, että synty tällänen hässäkkä ja kansanedustajat joutuu jatkossa panostaa tälle alueelle. Summat on ison maailman menoon nähden pieniä, mutta hyvä kun asiat saadaan kuntoon ennen kun summat olisi noussut suuremmiksi. Ministeritason edustajien vaalirahoitus on aika yhdentekevää kun heidät olisi eduskuntaan valittu joka tapauksessa. Enkä usko, että suomessa niillä summilla joita on annettu, olisi mitään vaikutusta edustajien päätöksiin.

    Näyttää ikävästi siltä, että media on kiinnostunut lähinnä näistä politiikan kohuista. Medialla on kyllä järkyttävästi valtaa.

    Juha, perjantai 16.5.2008 klo 16:57