UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Metallibändit valtasivat Suomen albumilistan kärkisijat

Ami Amppari, torstai 12.6.2008 klo 12:10

Musiikki on bisnestä ja kevyt musiikki tosi isoa bisnestä. Maailmanlaajuiset levy-yhtiöt ovat valtavia taloudellisia ja kulttuurisia korporaatioita, joiden vaikutus ulottuu kaikkialle paitsi ehkä Pohjois-Koreaan. Näiden yritysten tavoitteena on luoda myyvää musiikkia ja/tai myyviä artisteja. Keskeisiä keinoja tässä myynnin edistämisessä ovat radiosoittokelpoiset hitit ja mediajulkisuus. Jos biisi soi radiossa riittävän tiuhaan ja artistin nätti naama komeilee tarpeeksi monessa lehdessä, on syntynyt tähti, joka myös myy. Tämän pitäisi olla siis siis se menestysreseptin salaisuus, jolla muokataan sekä paikallisia että globaaleja tähtiä.

Metallissa melkein kaikki on toisin. Yhtyeet ovat kokonaisuuksia, joissa kenties on valovoimaisia laulajia tai kitaristeja, mutta ennen kaikkea kysymys on taiteellisista kollektiiveista. Pintajulkisuutta ei haeta eikä haluta, eikä varmaan yleensä saataisikaan. Se jopa söisi uskottavuutta hevikansan keskuudessa, kysykää vaikka Ville Valolta. Albumitkin ovat kokonaisuuksia, joilta harvemmin nousee ainakaan mitään radioiden voimasoittoon kelpaavaa. Mutta levyt myyvät Suomessa kuin häkä ja nimenomaan sen olennaisimman eli itse musiikin takia. On itse asiassa aika hienoa, että Suomesta löytyy tällainen kulttuurinen poikkeus. Suomi on metallin suurvalta, se käy esille muun muassa ehkä maailman johtavalta raskaamman musiikin uutissivulta, Blabbermouthilta, joka muun muassa uutisoi Opethin ykkössijasta listoillamme. Uutisten kommenteissa toistuu jatkuvasti muun maailman raskaan musiikin ystävien ihmettely suomalaisten raskaasta mausta.

Ensi viikolla vie kesä mennessään vähäksi aikaa, mutta sen jälkeen on vielä pari merkintää minulta luvassa ennen varsinaista lomaa.

Metallibändit valtasivat Suomen albumilistan kärkisijat

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 1 kpl

  1. *care*

    mut sun sivut tökkii

    moro, sunnuntai 15.6.2008 klo 13:29