UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Turvaselonteko: Jatkossakin vahvoja perusteita Suomen Nato-jäsenyydelle

Ami Amppari, perjantai 23.1.2009 klo 13:23

Suomen hivuttaminen kohti NAToa jatkuu pienin askelin. Sitä samaa on tehty jossain muodossa jo reilusti toistakymmentä vuotta. Puolustuvoiminen kalustohankinnat ja johtamisjärjestelmät on rauhankumppanuuden (onpa neuvostoliittolainen termi), rauhanturvaamisen ja muiden kansainvälisten toimintamuotojen varjolla sorvattu jo melko tavalla hyvin NATO-yhteensopiviksi. Turvaselonteossa esitetty puolustusbudjetin kasvattaminen on sitä samaa yhteensopivuutta, sillä NATO vaatii jäseniltään korkeampaa panostusta puolustusbudjettiin, kuin mitä Suomella on ollut.

Minään yllätyksenä tämän kehityksen ei pitäisi kenellekään tulla. Kokoomus on hyvin vahvasti ollut edelläkävijä Suomen NATO-jäsenyyden edistämisessä ja sillä on hallussaan tässä asiassa olennaiset ulko-, puolustus- ja valtiovarainministerin salkut. Vanhanen ja Keskusta ylipäätään eivät EU:n maatalouspolitiikkaa lukuunottamatta kovin kiinnostuneilta kansainvälisistä asioista edes tunnu olevan. Vihreillä ja RKP:llä ei paljon väliä tässä päätöksenteossa ole ja oppositiolla ei sitäkään vähää.

Ainakin oma toiveeni NATOon liittymisen ratkaisemisen kohdalla olisi kansanäänestys. Sitä vaan tuskin tulee. Kaikille suurille puolueilla kansanäänestys on vieras asia, korkeintaan sosiaalidemokraatit voivat siitä vaalivalttia kyhätä ennen ensi eduskuntavaaleja. Mutta ne eduskuntavaalit ovat todennäköisesti se ainoa tilaisuus, jossa kansa saa sanoa mielipiteensä tästä asiasta edes jollakin painoarvolla. Tietysti jos kaikki suuret joko päättävät puoltaa jäsenyyttä tai eivät halua sitä nostettavaksi vaaliteemaksi, jää sekin mahdollisuus aika ohkaiseksi.

Kokoomus on ottanut ykkösaseman suomalaisista puolueista hyvin monella tapaa ja se myös aktiivisesti käyttää sitä hyväkseen. Niin pitääkin tietysti kansanvallassa tehdä. Kokoomuksen linjana on saada Suomi NATOn jäseneksi ja Vasemmistoliitto ja Perussuomalaiset tätä suuresti vastustavat. Mutta sillä välillä sitten onkin harmaampaa. Minä en ainakaan osaa sanoa, että missä on muiden todellinen kanta, kun tätä päätöstä sorvataan. Kallistusta on suuntaan ja toiseen, mutta selviä kantoja vähemmän. Toki on turvallisuuspoliittisesti ollut viisasta pitää jäsenyysovea raollaan, mutta nyt vaan näyttää siltä, että se raottaminen on tehnyt sen kokonaan avaamisesta enää vain ajan kysymyksen.


HS.fi: Turvaselonteko: Jatkossakin vahvoja perusteita Suomen Nato-jäsenyydelle

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 2 kpl

 1. Eihän kansa mitään voi ymmärtää.Onhan se kiva kun joku jo ajatteeleekin sinun puolestasi.Aika typerää ihmisten aliarvioimista.Ihan kuin koko Suomen viisaimmat ajatukset syntyisivät vain muutaman ihmisen päässä.Kyllä on ainakin itsetunto kohdillaan noilla poliitikoilla.Jos aiomme säilyttää edes jonkin uskottavuuden demokratiassa niin asiasta pitää järjestää kansanäänestys.Kun emme mistään protestoi emmekä osoita mieltä niin poliitikoille syntyy semmoinen kuva että he voivat tehdä ihan mitä heitä huvittaa.

  Kun tyhmiä ollaan, lauantai 24.1.2009 klo 20:06
 2. Ei se mun mielestä ole sen enempää ajankysymys kun ennenkään. Mun mielestä suhde Natoon ei ole viime hallituksen ajoista muuttunu mihinkään.
  Puolustusvoimien Nato yhteensopivuutta, perusteltiin ainakin itselle joskus rauhanturvatehtävien hoitamisen helpottamisella.

  Stubb on itse Naton kannalla, mutta kun hän puhuu hallituksen suulla niin kanta on se sama: "kansanäänestys, nato-optio, jne" mikä on tainnu olla sama koko 2000 luvun.

  En usko, että natoon liitytään ainakaan kymmeneen vuoteen tai koskaan, ellei järjestö muutu jotenkin oleellisesti. Jos sinne otetaan joukkoon maita, kuten Ukraina tai Georgia, niin mun mielestä ei pidä liittyä ikinä. Sotilasliitossa pitää kuitenkin olla samanmielisten kanssa ja kun Suomi on hillityn diplomaattinen, niin onko meille siitä hyötyä, että ollaan liitossa rääväsuuvaltioiden kanssa joilla ei edes ole sotilaallista voimaa.

  Juha, sunnuntai 25.1.2009 klo 08:21