UutisetSääNetti-TVTV-opasSoMeHakuPalaute
Blogiarkiston etusivulle

Haukkui työnantajaa Facebookissa - sai potkut

Ami Amppari, tiistai 27.10.2009 klo 13:24

Tällaisissa tilanteissa usein ensimmäinen esiin nostettava perusarvo on sananvapaus. Ja silloin sananvapaus nostetaan esiin merkityksessä, että kellä tahansa olisi oikeus sanoa mitä tahansa, milloin tahansa ja missä tahansa. Eikä niin voi tietenkään olla, ainakaan jos haluamme elää edes puolittain tolkullisessa yhteisössä. Juuri tämän takia lapsille opetetaan suurella vaivalla, että ei saa narrata ja pitää puhua huutamatta ja nätisti toisista ihmisistä. Euroopan ihmisoikeussopimuksessa annetaan lupa rajoittaa sananvapautta, silloin kun se tehdään lain avulla ja kyseessä olevat rajoitukset ovat ”välttämättömiä demokraattisessa yhteiskunnassa kansallisen turvallisuuden, alueellisen koskemattomuuden tai yleisen turvallisuuden vuoksi, epäjärjestyksen tai rikollisuuden estämiseksi, terveyden tai moraalin suojaamiseksi, muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaamiseksi, luottamuksellisten tietojen paljastumisen estämiseksi, tai tuomioistuinten arvovallan ja puolueettomuuden varmistamiseksi.”

Jos purkaa pahaa oloaan siitä, että työpaikalla asiat eivät mene oman mielen tai oman parhaan mukaan, niin saahan niin tehdä, mutta aina voi tietysti miettiä, että miten ja kelle sen tekee. Myös työnantajalla on olemassa tiettyjä, laillisia ja oikeudenmukaisia odotuksia siitä, miten työntekijät käyttäytyvät. En osaa todellakaan sanoa, että ovatko tässä uutisessa mainitut potkut oikeudenmukaiset ja/tai juridisesti oikeutetut tai mitä kaikkea muuta tilanteeseen liittyy, mutta kyllä sanoistaan ja teoistaan pitää ihmisen vastuussa olla, sekä työnantajana että työntekijänä.

Sosiaalinen media sinällään ei varmastikaan luo merkittävästi ikäviä asioita, mutta taatusti pystyy tekemään olemassa olevista ikävyyksistä näkyviä ja kuuluvia. Työnantajia on iät ja ajat haukuttu, mutta verkkomaailmassa ikävät arviot vain tapaavat kantaa pitkälle. Se on vähän niinkuin kaupassa kertoisi megafoniin huutamalla kaverilleen, miten otti taas se yksi nilkki päähän ja miten syvältä koko firma muutenkin on. Kyllä ihan arkijärki sanoo, että semmoinen ei ole fiksua käytöstä ja siitä saattaa seurauksia vielä vartiointiliikkeen miehen saatin lisäksi seurata.

Sosiaalisissa medioissa ollaan nyt vaiheessa, joissa opetellaan olemaan ihmisiksi ja luomaan yhdessä tietoisuutta siitä, mikä on sallittua ja mikä on kiellettyä. Vaikka mitään teknisisä apuvälineitä ei olisikaan mukana kuvassa, niin osa ihmisistä vaan aina käyttäytyy hölmösti. Se ikiaikainen perintö tulee meitä seuraamaan, millä keinoin ikinä olemmekin ihmisinä toistemme kanssa tekemisissä.

Haukkui työnantajaa Facebookissa - sai potkut

Jaa: Facebook | Twitter

Kommentit: 3 kpl

 1. Vähän kuivahko tai siis itsestäänselvä artikkeli tällä kertaa. Olisit nyt haukkunut ampparit.comin ja testannut ihan käytännössä miten tämä homma toimii.

  jounihat, keskiviikko 28.10.2009 klo 21:30
 2. Merkintäni usein nousevat jostakin oivalluksesta, jonka koen uutisen äärellä ja niin tälläkin kertaa. Ja ainahan sellaisissa tilanteissa joku on jo ehtinyt ymmärtää asioiden laidan jo aikaisemmin. Kirjoittajalle on siis hyvin harvinaista herkkua päästä esittämään ajatuksia, joita joku ei jo jossain olisi ajatellut. Mutta jos nyt osalle lukijoista pystyy jotain tarjoamaan, niin siihen sitä varmaan on tyytyminen. Vaikka mielelläni kaikille uusia, avartavia oivalluksia tarjoaisin, jos siihen pystyisin. Mutta yleensä joku kiinalainen 400-luvulta ja on jo muotoillut itselle syntyneen ajatuksen selkeästi ja kauniisti :) Ei mitään uutta auringon alla.

  Ampparit.comia ei ole henkkoht nyt tarvetta kritisoida, mutta kyllä tarpeen tullen sen ensimmäiseksi tekisin naamakkain. Sitten jos homma olisi liian pahassa ristiriidassa, niin olisi lienee parempi vaihtoehto lopettaa nämä hommat, kuin alkaa julkisesti likapyykkiä pesemään. Tietysti jos yhtäkkiä paljastuisi, että palvelemani taho uhkaisi ihmisten henkeä ja terveyttä vaikka sijoittamalla radioaktiivisia jätteitä juomavesivarastoihin, niin silloin kuuluisi meteli nostaa. Mutta tällaisia pyrkimyksiä tai ylipäätään radioaktiivisia jätteitä en ole missään havainnut*.

  *Tämä tosikkotarkennus tähän nyt sen takia, että mitä tahansa joku sanoo, niin joku uskoo aina.

  Ami Amppari, torstai 29.10.2009 klo 09:03
 3. "Ampparit.comia ei ole henkkoht nyt tarvetta kritisoida, mutta kyllä tarpeen tullen sen ensimmäiseksi tekisin naamakkain."

  En puhunutkaan kritisoimisesta vaan haukkumisesta. Kritisoimiseen kuuluu neutraalisti esitetyt uskottavat perusteet, haukkumiseen taas riittää vain, että sattuu olemaan huono päivä tai on eri mieltä jostakin ja haluaa pönkittää omaa itsetuntoaan. Yleensä sananvapaudesta keskusteltaessa tämä on yksi ikävimpiä asioita, koska ihmiset valittavat ja haukkuvat toisiaan mutta kutsuvat sitä jälkikäteen kritiikiksi. Maahanmuuttopolitiikka on varmasti aihe, jossa tätä näkee kaikista eniten, mutta työpaikkakeskusteluissa on ihan sama juttu.

  Mutta siis se ampparit.comin haukkumisen heitin pilke silmäkulmassa, tosin olisi siitä voinut kivan huumoripohjaisen artikkelinkin saada.

  jounihat, torstai 29.10.2009 klo 09:27