Olet sivun alussa

Ohjeet uutislähteille

Sisältö

Ampparit hyväksyy uutisvirtaan toimitetut uutiset, kolumnit, pääkirjoitukset ja blogit. Uutisvirrasta suodatetaan pois esimerkiksi lukijoiden mielipidekirjoitukset, pelkkää videota tai ääntä sisältävät uutiset, sarjakuvat, kilpailut ja visat.

Uutislähde vastaa sisällöstä ja linkistä, jonka se jakaa syötteen välityksellä

Vaarallista sisältöä, kuten esimerkiksi haittaohjelmia jakavat lähteet poistetaan.

Käyttäjän pitää päästä linkistä suoraan itse sisältöön. "Katso video edetäksesi artikkeliin"-tyyppiset ratkaisut eivät ole sallittuja.

Maksullinen sisältö

Ampparit hyväksyy myös maksulliset artikkelit mukaan uutistarjontaan. Maksulliset artikkelit tulee merkitä syötteessä avainsanalla, kuten tilaajille tai maksumuuri. Ns. mittaroidun maksumuurin sisältävät artikkelit eivät ole sallittuja.

Omaa sisältöä mainostavat teaserit tai puhtaasti juttua puffaavat sisällöt eivät ole sallittuja. Tällaiset artikkelit tulee merkitä avainsanalla, mikäli niitä on mukana syötteessä.

Kaupallinen sisältö

Ampparit ei hyväksy kaupallisia artikkeleita uutisvirtaan. Lähteen syöte saa sisältää kaupallisia artikkeleita, mutta ne tulee olla merkittynä avainsanalla, kuten kaupallinen yhteistyö tai mainos.

Otsikointi

Jotta uutisvirta säilyy helposti luettavana, Ampparit asettaa rajoituksia uutisten otsikoinnille. Uutisen tulee täyttää seuraavat ehdot:

  • Kokonaispituus enintään 200 merkkiä
  • Kokonaispituus vähintään 15 merkkiä
  • Vähintään kolme yli kolmen merkin mittaista sanaa, tai kokonaispituus yli 30 merkkiä
  • Otsikko ei saa olla kirjoitettu kokonaan isoin kirjaimin
  • Ei häiritseviä erikoismerkkejä, kuten ★ tai emojit
  • Ei häiritseviä tehosanoja kuten isolla kirjoitettu KOHUPALJASTUS tai JUURI NYT:
  • Myös liiallinen kirosanojen käyttö saattaa johtaa otsikon suodattumiseen.

Ohjeita syötteiden toteuttamiseen

Ampparit tukee RSS- ja ATOM-muotoisia syötteitä. Syötteiden tulee olla teknisesti valideja, minkä voi tarkistaa W3C Feed Validation Service -palvelussa.

  • RSS-syötteissä on oltava guid-elementti, joka on muuttumaton. Artikkelin otsikon tai osoitteen muuttuminen ei saa muuttaa guid-elementin arvoa.
  • Ampparit käyttää syötteessä määriteltyjä avainsanoja jutun kategorisointiin ja suodatukseen. Suosittelemme sisällyttämään syötteeseen tiedot jutun kategorioista mediassasi (esim <category>ulkomaat<category>). Huomaathan että avainsanoja voi olla artikkelia kohden useampi kuin yksi. Myös tieto jutun maksullisuudesta tai kaupallisesta yhteistyöstä merkitään avainsanalla – tämä ei kuitenkaan ole suositus, vaan pakollinen toimintatapa.
  • Suositus on, että jutun koko leipäteksti sisällytetään syötteeseen. Ampparit ei koskaan näytä leipätekstiä kävijöille, mutta se indeksoidaan sivuston hakuun. Leipäteksti vaikuttaa myös kategorisointiin ja #aihetunnisteilla löytämiseen. Mikäli syötteessä on maksullista sisältöä, jonka leipätekstin vuotaminen halutaan estää, lähde voi suojata syötteen HTTP Basic Auth kirjautumisella.
  • Artikkelin URL-osoitteen maksimipituus on 300 merkkiä.
  • Esimerkki suositukset täyttävästä syötteestä: Afterdawn RSS

Miksi uutinen ei näy?

Jos uutinen ei näy Amppareissa odotetusti, tarkista ensin seuraavat asiat. Mikäli tilanteen ratkaisemiseen ei löydy apua tästä listasta, ota yhteyttä ylläpitoon.

  • Puuttuuko uutinen varmasti? Amppareissa on paljon uutissisältöä, ja välillä uutinen saattaa eksyä väärään kategoriaan tai puuttua listalta suodatusten vuoksi. Tarkista haun avulla, onko uutinen todella jäänyt puuttumaan uutisvirrasta.
  • Täyttääkö uutinen kaikki tämän sivun alussa sisällölle ja otsikoinnille asetetut vaatimukset? Yleisin syy jutun puuttumiseen on ohjeistuksen vastainen otsikko.
  • Onko Amppareihin ilmoitettu RSS-syöte varmasti toiminnassa? Esimerkiksi sivustouudistuksissa syötteen osoite saattaa muuttua, mutta asiaa ei aina huomata ilmoittaa eteenpäin.
  • Onko sivustosi RSS-syötteessä viivettä? Joskus otsikko tulee viiveellä Amppareihin sen takia, että syötettä on viivästetty lähdesivuston päässä. Tällaisia viiveitä on saatettu tehdä esimerkiksi siitä syystä, että virheiden korjaamiseen jää julkaisemien jälkeen vielä muutama minuutti aikaa ennen kuin uutinen lähtee eteenpäin.
  • Onko uutinen julkaistu samalla otsikolla jo aiemmin jossain muussa mediassa? Otsikko saattaa olla Amppareissa niputettuna vastaavan jutun yhteyteen. Niputetuissa otsikoissa näkyy plus-merkki, jota klikkaamalla myöhemmin Amppareihin tulleet samankaltaiset jutut tulevat näkyviin. Tarkista, löydätkö uutisen haun kautta.